Szukaj na blogu

Gulasz z szynki z pieczarkami i pomidorami

Aromatyczny, pyszny gulasz na bazie szynki wieprzowej, ze sporą ilością pieczarek, i pomidorami, zgodnie z tym, co zapowiedziałam ostatnio - że pewnie w każdej potrawie w najbliższych dniach będą pomidory :)  
Wspaniały z młodymi ziemniaczkami, idealny do kasz.



Składniki:
700-800 g. szynki wieprzowej
1 duża cebula
6 dużych pieczarek
1 średniej wielkości pomidor malinowy
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
4 łyżki oleju
ewentualnie sól i pieprz do doprawienia
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry grubości 1 cm, a następnie w paseczki. Cebulę siekam w piórka i razem z mięsem przekładam do miski - dosypuję przyprawy, i dokładnie wszystko mieszam. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni,  wykładam mięso z cebulą. Przykrywam patelnię i smażę ok. 5 minut, mieszając raz czy dwa. Następnie dokładam pokrojone w cienkie plastry pieczarki, mieszam i ponownie przykrywam patelnię. Duszę razem na niewielkim ogniu do miękkości mięsa - u mnie ok. 45 minut. W trakcie procesu duszenia powinien być na patelni płyn z cebuli i pieczarek, ale jeśli jest go zbyt mało, można dolewać po odrobinie gorącej wody. Gdy mięso jest miękkie dokładam pokrojonego w kostkę pomidora - wcześniej usuwam nasiona. Duszę 10 minut. Pod koniec duszenia dodaję posiekane dwa ząbki czosnku i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger