Letnia sałatka z młodymi ziemniakami i zielonymi szparagami
Chociaż warzywa do tej sałatki wymagają gotowania, warto poświęcić pół godzinki na jej przygotowanie. W taki upalny dzień jak dziś nie wyobrażam sobie lepszego posiłku! Wspaniałe, pełne smaku młode warzywa! Bardzo polecam!
Składniki na 1 osobę:
4 małe, młode ziemniaki
4-5 zielonych szparagów
pół niewielkiej czerwonej cebuli
garść świeżej rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy truflowej
Sos:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta cukru do smaku
szczypta soli do smaku
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram lub oczyszczam szczoteczką, gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
W czasie gdy gotują się ziemniaki: szparagi ucinam w połowie, pozostawiając tylko główki i część łodygi (dół łodygi doskonale nada się do zupy). Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania ziemniaków dorzucam je do nich, by się lekko zblanszowały.
Myję i osuszam rukolę. Obraną cebulę kroję w bardzo cieniutkie piórka.
Szykuję sos: blenduję wszystkie składniki, doprawiam do smaku.
Ugotowane ziemniaki (gorące) ostrożnie dzielę na świartki, razem z podgotowanymi szparagami przekładam do miseczki i skrapiam oliwą truflową. Delikatnie mieszam, przykrywam miseczkę, odstawiam na 5 minut.
Na talerzu rozkładam liście rukoli, na nie wykładam ziemniaki z oliwą, pokrojone na pół pomidorki, oraz szparagi. Całość lekko posypuję piórkami cebuli. Polewam wcześniej przygotowanym sosem.
Składniki na 1 osobę:
4 małe, młode ziemniaki
4-5 zielonych szparagów
pół niewielkiej czerwonej cebuli
garść świeżej rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy truflowej
Sos:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta cukru do smaku
szczypta soli do smaku
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram lub oczyszczam szczoteczką, gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
W czasie gdy gotują się ziemniaki: szparagi ucinam w połowie, pozostawiając tylko główki i część łodygi (dół łodygi doskonale nada się do zupy). Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania ziemniaków dorzucam je do nich, by się lekko zblanszowały.
Myję i osuszam rukolę. Obraną cebulę kroję w bardzo cieniutkie piórka.
Szykuję sos: blenduję wszystkie składniki, doprawiam do smaku.
Ugotowane ziemniaki (gorące) ostrożnie dzielę na świartki, razem z podgotowanymi szparagami przekładam do miseczki i skrapiam oliwą truflową. Delikatnie mieszam, przykrywam miseczkę, odstawiam na 5 minut.
Na talerzu rozkładam liście rukoli, na nie wykładam ziemniaki z oliwą, pokrojone na pół pomidorki, oraz szparagi. Całość lekko posypuję piórkami cebuli. Polewam wcześniej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz