Szukaj na blogu

Kotlety z indyka z warzywami

Do mięsa dołożyłam trochę kolorowych warzyw, co dodało kotletom smaku, delikatności i soczystości. Polecam taką wersję :)





Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 duży ząbek czosnku
3-4 cm jasnej części pora
pół małej cukinii
pół żółtej papryki
pół średniej wielkości pomidora malinowego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Pora i paprykę drobno kroję i pod pokrywką podduszam na 2 łyżkach oleju - do zeszklenia. Cukinię razem ze skórką ścieram na grubej tarce, odrobinę solę, po czym odciskam dokładnie sok. Podduszone warzywa i cukinię dodaję do mięsa, dodaję też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Wyrabiam masę, dodaję bułkę tartą oraz przyprawy do smaku, jeszcze raz doprawiam. Na końcu dodaję pokrojonego pomidora- wcześniej usuwam z niego nasiona. Krótko wyrabiam i formuję kotlety,np. w kształcie cygar. Przygotowane kotlety panieruję w bułce tartej. Smażę po 3-4 minuty z każdej strony, na złoto, po czym przykrywam patelnię i na małym ogniu dosmażam jeszcze ok. 5 minut.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger