Boczek pieczony z miodem i czosnkiem
Pieczony boczek to moim zdaniem jedna z najlepszych domowych wędlin. Nie robię go zbyt często, i jeśli już, to zazwyczaj wtedy, gdy jest zimno; ale czasami naprawdę warto sobie na niego pozwolić. I choć mamy tu dosłownie kilka składników, w tej wersji jest rewelacyjny!
Składniki:
600 g. surowego boczku wieprzowego
1 łyżeczka miodu (jeśli jest gęsty, najpierw go rozpuść)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
kilka liści laurowych
Przygotowanie:
W miseczce łączę składniki marynaty: miód, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Składniki:
600 g. surowego boczku wieprzowego
1 łyżeczka miodu (jeśli jest gęsty, najpierw go rozpuść)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
kilka liści laurowych
Przygotowanie:
W miseczce łączę składniki marynaty: miód, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marynatą nacieram boczek, po czym pod spodem i na górze układam liście laurowe.
Zawijam lub zamykam w pojemniku, chowam na noc do lodówki.
Boczek przekładam na blachę, przykrywam szczelnie np. folią aluminiową.
Boczek przekładam na blachę, przykrywam szczelnie np. folią aluminiową.
Piekę przez 90 minut w 170 stopniach C.
Pozostawiam na 30 minut w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz