Szukaj na blogu

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Smakiem tej zupy chciałam nawiązać do kuchni hinduskiej, którą tak bardzo lubię. Jest w niej curry i kardamon, trochę ostrości papryczki chili, i sporo świeżej natki pietruszki. Byłoby bardziej w klimacie, gdyby pietruszkę zastąpić kolendrą, jednak jej nie miałam. Zupa jest gładka, kremowa, z kawałkami delikatnego mięsa  kurczaka. 



Składniki:
2 litry wody
ok. 400 g. fileta z piersi kurczaka
1 marchewka
2 duże pietruszki 
pół małego selera
2 średniej wielkości ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
300 g. krojonych pomidorów z puszki
1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
2 duże liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
2-3 ziarna kardamonu, zgniecione w moździerzu
3-4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
0,5 szklanki śmietanki 30%
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zalewam w dużym ganku mięso wodą, dodaję pokrojone w kostkę (wcześniej obrane): ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera. Dorzucam ziele angielskie i liście laurowe, dodaję płaską łyżkę soli. Zagotowuję i gotuję dalej pod pokrywką przez ok. 30 minut. Dodaję soczewicę, gotuję 20 minut. Wyjmuję mięso, ziele angielskie i liście laurowe, a zawartość garnka blenduję. Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy: curry, kumin i kardamon, oraz posiekane: papryczkę chili i czosnek. Gotuję na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaję śmietankę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaję sporo posiekanej natki pietruszki, oraz porwane na małe kawałki mięso.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger