Szukaj na blogu

Kotlety z indyka z pieczarkami i serem

Zrobiłam je w pół godziny; są łatwe, a pyszne, i z całą pewnością, gdy podasz je na obiad, wszyscy będą zadowoleni. Mięsa nie rozbijałam zbyt cienko specjalnie po to, by kotlety pozostały soczyste. Dodatek sera i pieczarek świetnie podkreśla smak. Są świetne!




Składniki na 4 kotlety:
4 podłużne kotlety z piersi indyka po ok. 100 g. każdy
3-4 pieczarki
1 niewielka cebula
2-4 plastry dowolnego żółtego sera
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 lub 3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem (powinny pozostać grube na trochę mniej niż 1 cm), oprószam je z obu stron solą ziołową/solą i pieprzem.
Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami, cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam je na małej ilości oleju z odrobiną soli - najpierw przez 2 minuty cebulę, a potem dorzucam pieczarki i smażę jeszcze 3-4 minuty.
Na kotletach układam po kawałku plastra sera, i na ser od razy wykładam gorące pieczarki z cebulą. Delikatnie przyklepuję wszystko dłonią. 
Kotlety panieruję w jajku i bułce tartej - jest to trochę trudniejsze, niż normalnie, jednak jest na to sposób: bułkę tartą wysypuję na płaski talerz, jajka roztrzepuję widelcem również w dość szerokim, głębokim talerzu. Każdego kotleta układam stroną bez pieczarek w jajku, i polewam z góry jajkiem za pomocą łyżki. Delikatnie przenoszę kotleta na talerz z bułką, i robię to samo - posypuję z góry bułką (nie przewracam kotleta).
Tak przygotowane smażę na złoto z obu stron (po ok. 4 minuty), zaczynając od strony bez pieczarek.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger