Żeberka pieczone z miodem, czosnkiem i pomidorami
W zasadzie to wczoraj upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu: boczek na kanapki i na dzisiejszy obiad te pyszne żeberka. Przyprawiłam je prawie tak samo - do żeberek dodatkowo dodałam przecier pomidorowy. Bardzo Ci polecam ten sposób na marynatę!
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych (paski)
Marynata:
1 łyżeczka miodu
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 pełna łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Żeberka dzielę tak, by w każdym kawałku była jedna kostka (ewentualnie dwie).
W miseczce mieszam składniki marynaty - jeśli miód jest twardy, wcześniej go rozpuszczam.
Marynatą nacieram żeberka, po czym szczelnie je przykrywam i zostawiam najlepiej na noc w lodówce.
Przed pieczeniem układam je na płaskiej blasze z odrobiną oleju; przykrywam szczelnie np. folią aluminiową. Piekę 120 minut w 170 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych (paski)
Marynata:
1 łyżeczka miodu
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 pełna łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Żeberka dzielę tak, by w każdym kawałku była jedna kostka (ewentualnie dwie).
W miseczce mieszam składniki marynaty - jeśli miód jest twardy, wcześniej go rozpuszczam.
Marynatą nacieram żeberka, po czym szczelnie je przykrywam i zostawiam najlepiej na noc w lodówce.
Przed pieczeniem układam je na płaskiej blasze z odrobiną oleju; przykrywam szczelnie np. folią aluminiową. Piekę 120 minut w 170 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz