Szukaj na blogu

Słodka kapusta z grzybami i pomidorami

Wczoraj zamarzyły mi się gołąbki. A po zdjęciu liści z kapusty zostaje jej zawsze całkiem sporo, i staram się ją wykorzystać. Dziś ugotowałam coś w rodzaju bigosu, tylko bez mięsa, ze sporą ilością grzybów i pomidorami. Zamknęłam go w słoikach i czekają na dzień, gdy nie będę miała czasu na gotowanie.


Składniki:
mała główka kapusty (u mine już sparzona, ze zdjętymi liśćmi do gołąbków)
ok. 1-1,5 szklanki wody
3 liście laurowe
3 spore cebule
ok. 15 suszonych kapeluszy grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
2 spore pomidory
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szatkuję kapustę i przekładam ją do garnka, dodaję liście laurowe i pokruszone suszone grzyby. Zalewam wodą, zagotowuję. Zmniejszam ogień i gotuję dalej pod przykryciem. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, odrobinę oprószam ją solą. Przykrywam i podsmażam przez ok. 10 minut. Następnie całą zawartość patelni przekładam do garnka z kapustą. Gotuję 30-40 minut, do miękkości kapusty. Następnie dodaję pokrojone na kawałki pomidory i przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną ostrą paprykę, ocet balsamiczny, sos sojowy, oraz sól i pieprz do smaku. Całość oprószam mąką, dokładnie mieszam. Przykrywam i gotuję na małym ogniu 10 minut, mieszając. 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger