Szukaj na blogu

Ryż z warzywami i boczkiem

Chyba każdy lubi obiady, które można przygotować bardzo szybko. Ten zdecydowanie do nich należy!




Składniki (porcja dla 2 osób):
100 g. ryżu długoziarnistego
150 g. wędzonego boczku w plastrach
1 średniej wielkości cebula
1 niewielka marchewka
pół puszki kukurydzy
pół puszki zielonego groszku
pół puszki czerwonej fasoli
kawałek czerwonej papryki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
1/3 szklanki gorącego bulionu lub wrzątku
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem. W międzyczasie:
cebulę kroję w kostkę i podsmażam przez 3 minuty na oleju, a następnie dodaję do niej pokrojoną drobno marchew. Podsmażam je razem przez 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodaję odsączone z zalewy kukurydzę, groszek i czerwoną fasolę, a także pokrojoną w kostkę paprykę. Przykrywam patelnię i na małym ogniu podsmażam warzywa przez 10 minut. W międzyczasie kroję drobno boczek i podsmażam do lekkiego zezłocenia na drugiej patelni (bez tłuszczu), po czym przekładam go do warzyw. Dodaję wcześniej ugotowany ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewam bulion/wrzątek, mieszam wszystko dokładnie i podgrzewam przez kilka minut. Na końcu dodaję natkę pietruszki i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger