Szukaj na blogu

Schab po myśliwsku

Wspaniałe danie ze schabu! Kruche mięso w sosie z dodatkiem pieczarek, grzybów leśnych, suszonych śliwek i ziół. Przepięknie pachnie, rewelacyjnie smakuje! Bardzo polecam!



Składniki (2-3 osoby):
600 g. schabu wieprzowego
1 średniej wielkości cebula
1 duży liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
5 dużych lub 10 małych suszonych kapeluszy grzybów leśnych (duże kruszę na części)
10 średnich pieczarek 
2 ząbki czosnku
pół niewielkiej czerwonej papryki
1 średniej wielkości pomidor
5-6 suszonych śliwek, przeciętych na pół
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
3 łyżki oleju
ok. 3/4 szklanki wrzątku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na kotlety o grubości 0,5 cm, a potem te na pół. Tak przygotowane kawałki schabu oprószam solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na dużej patelni, układam mięso, podsmażam bez przykrycia przez 3 minuty, po czym przewracam na drugą stronę. W międzyczasie drobno kroję cebulę - po przewróceniu mięsa dorzucam ją na patelnię. Dokładam iść laurowy i ziele angielskie, dorzucam suszone grzyby. Wszystko lekko mieszam i podsmażam przez 5 minut. Pieczarki kroję na duże kawałki, dokładam na patelnię i znowu podsmażam wszystko przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany czosnek, przykrywam patelnię, podsmażam 5 minut. Dodaję posiekanego w kostkę pomidora (bez skórki) i rozmaryn, duszę na małym ogniu pod pokrywką 10 minut. Dolewam połowę wrzątku, wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem i duszę dalej, aż schab będzie odpowiednio miękki. W pozostałej wodzie, przestygniętej, rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i wlewam zawiesinę na patelnię. Mieszam, dodaję posiekaną natkę pietruszki i śliwki, duszę 2-3 minuty, doprawiam do smaku sosem sojowym, i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger