Buraczki z cebulką - sałatka do obiadu (szkółka gotowania)
Przepis na pyszne buraczki z cebulką - idealne do obiadu!
Pomyślałam sobie dziś wracając z pracy, że kolejnym tematem w mojej szkółce gotowania* będą kotlety mielone. Lubi je mnóstwo osób i z całą pewnością jest to danie, którego warto się nauczyć. Jednak zanim przejdę do kotletów, pokażę Ci jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować wspaniały dodatek (moim zdaniem jeden z najlepszych do mielonych!) do obiadu, czyli przepyszną sałatkę z gotowanych buraczków, z dodatkiem cebulki. Gdy zaplanujesz tę sałatkę, kup kilka czerwonych buraczków. Ja zawsze wybieram te średnie, równej wielkości. Łatwo dostępne oprócz tych zwykłych, okrągłych, są podłużne buraki - te też są bardzo smaczne, więc wybór należy do Ciebie.
Buraczki umyj porządnie szczoteczką, a potem, bez obierania, włóż do garnka (odpowiedniej wielkości, nie za wielki, tylko taki żeby się zmieściły i żeby można je było zakryć wodą). Garnek przykryj pokrywką, i po prostu gotuj na niewielkim ogniu - sprawdzając co jakiś czas, najlepiej końcówką ostrego noża, czy są już miękkie w środku. Czas gotowania będzie zależał zarówno od wielkości, jak i rodzaju kupionych buraczków.
Zawsze gotuję więcej buraków, niż jest mi potrzebne np. do sałatki, bo ugotowane (zamknięte w pojemniku) bez problemu można przetrzymać przez kilka dni w lodówce, a warto je wykorzystać jako składnik wielu smacznych potraw.
Ugotowane wyjmij na talerzyk i pozostaw do ostudzenia. Później najlepiej włóż rękawiczki (np. lateksowe) - bo buraczki dość mocno farbują palce, i pomagając sobie ostrym, niewielkim nożykiem, obierz ze skórki.
Co zrobić dalej, opisałam poniżej.
* Inne przepisy w szkółce gotowania:
- wątróbka z indyka z cebulką
Składniki na 2 osoby:
3 średniej wielkości, najlepiej wcześniej ugotowane, czerwone buraczki
1 niewielka cebula
2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 lub 2 łyżki octu balsamicznego (jeśli nie lubisz smaku octu, możesz go zastąpić odrobiną soku z cytryny)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami (najłatwiej zetrzeć je od razu w sporej misce, ustawiając w niej tarkę). Obraną cebulę kroję bardzo drobno (to ważne - bo duże kawałki cebuli nie będą dobrze smakowały) i dodaję do buraczków. Dodaję też posiekany koperek, ocet balsamiczny i olej. Mieszam dokładnie, po czym stopniowo doprawiam sałatkę do smaku (możesz to zrobić w dwóch etapach, czyli najpierw trochę wszystko posól i posyp pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut. Po tym czasie spróbuj i dopraw ostatecznie do smaku).
3 średniej wielkości, najlepiej wcześniej ugotowane, czerwone buraczki
1 niewielka cebula
2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 lub 2 łyżki octu balsamicznego (jeśli nie lubisz smaku octu, możesz go zastąpić odrobiną soku z cytryny)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami (najłatwiej zetrzeć je od razu w sporej misce, ustawiając w niej tarkę). Obraną cebulę kroję bardzo drobno (to ważne - bo duże kawałki cebuli nie będą dobrze smakowały) i dodaję do buraczków. Dodaję też posiekany koperek, ocet balsamiczny i olej. Mieszam dokładnie, po czym stopniowo doprawiam sałatkę do smaku (możesz to zrobić w dwóch etapach, czyli najpierw trochę wszystko posól i posyp pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut. Po tym czasie spróbuj i dopraw ostatecznie do smaku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz