Wiejska patelnia z ziemniakami, fasolą i kiełbasą
Chodziło za mną takie pyszne coś od kilku dni :) Dziś miałam bardzo długi i męczący dzień w pracy, więc zrobiłam sobie tę patelnię w nagrodę za wysiłek :) Znajdziesz tu same pyszne rzeczy: ziemniaczki, cebulę, pyszną kiełbasę i trochę boczku, drobną białą fasolkę, kukurydzę, obowiązkowo czosnek i zioła - po prostu wyśmienita patelnia!
Składniki na 2 osoby:
ok. 500 g. niewielkich ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
3-4 plastry wędzonego boczku (lub niewielki kawałek)
10 cm. dobrej jakości kiełbasy, użyłam myśliwskiej
2 ząbki czosnku
5 łyżek odsączonej kukurydzy z puszki
5 łyżek odsączonej białej drobnej fasolki z puszki
sporo posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
ok. 1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i kroję je na ósemki, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem; lekko solę, przykrywam i podsmażam przez 10 minut, mieszając (średni ogień). W międzyczasie obieram cebule i kroję je w piórka, kiełbasę na kawałki, siekam też boczek. Dodaję je do podsmażonych ziemniaków. Dalej pod przykryciem podsmażam 5 minut. Następnie dokładam kukurydzę, fasolę, posiekany czosnek i zioła, wstępnie doprawiam do smaku, dolewam wrzątek i na małym ogniu pod pokrywką duszę 10 minut lub do miękkości ziemniaków. Na koniec jeszcze raz doprawiam.
Składniki na 2 osoby:
ok. 500 g. niewielkich ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
3-4 plastry wędzonego boczku (lub niewielki kawałek)
10 cm. dobrej jakości kiełbasy, użyłam myśliwskiej
2 ząbki czosnku
5 łyżek odsączonej kukurydzy z puszki
5 łyżek odsączonej białej drobnej fasolki z puszki
sporo posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
ok. 1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i kroję je na ósemki, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem; lekko solę, przykrywam i podsmażam przez 10 minut, mieszając (średni ogień). W międzyczasie obieram cebule i kroję je w piórka, kiełbasę na kawałki, siekam też boczek. Dodaję je do podsmażonych ziemniaków. Dalej pod przykryciem podsmażam 5 minut. Następnie dokładam kukurydzę, fasolę, posiekany czosnek i zioła, wstępnie doprawiam do smaku, dolewam wrzątek i na małym ogniu pod pokrywką duszę 10 minut lub do miękkości ziemniaków. Na koniec jeszcze raz doprawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz