Bezglutenowe ciasto z malinami i bananami
Coś dla bezglutenowców i diabetyków, bo to ciasto nie ma w sobie białej mąki, białego cukru, ani nawet jajek. Jest dość wilgotne, z ciekawym smakiem - lekko wyczuwalne są banany i kokos. Garść malin można dodatkowo wrzucić do środka, dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.
Składniki na tortownicę 23 cm:
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki migdałowej
1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej (u mnie ciemna, z siemieniem lnianym)
1 budyń waniliowy w proszku
0,5 szklanki miodu (ciasto nie jest zbyt słodkie, więc dla kochających słodycz polecam dodać ciut więcej)
5 łyżek oleju
3 duże, dojrzałe banany
2 łyżki proszku do pieczenia
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
Dodatkowo:
świeże maliny (lub inne owoce)
olej do posmarowania tortownicy
któraś z mąk bezglutenowych do oprószenia tortownicy
Przygotowanie:
Wszystkie mąki, proszek do pieczenia i budyń wsypuję do miski.
Banany duszę dokładnie widelcem z miodem i olejem, dodaję do mąk, dolewam mleko kokosowe i dokładnie mieszam ciasto.
Następnie przekładam ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy.
Piekę przez ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (polecam próbę suchego patyczka).
Przestudzone ciasto posmarowałam tężejącą galaretką morelową, ułożyłam maliny, i dodatkowo posmarowałam je galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz