Prażona cebulka
Lubisz prażoną cebulkę? Prawda, że jest pyszna? Niezastąpiona w hot-dogach, na kanapkach, czy w kuchni hinduskiej, którą bardzo lubię. Można rzecz jasna ją bez problemu kupić - ale po co? :) Zrobiona własnoręcznie to gwarancja świeżości, pewność co jest w składzie, i doskonały smak.
Składniki:
2 duże białe cebule
0,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
4 łyżeczki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
Pokrojoną przekładam do miski, dodaję sól i palcami rozdrabniam kawałeczki, by powstały pojedyncze cząsteczki.
Odstawiam cebulę na 10 minut, po czym dodaję połowę mąki i solidnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, smażę ciągle mieszając - cebulka ma się ładnie rumienić. W czasie smażenia dodaję pozostałą mąkę (łącznie smażę ok. 7-10 minut).
Gdy cebulka jest wystarczająco rumiana, przekładam ją na chwilę na papier, do odsączenia tłuszczu. Osuszoną i przestudzoną przechowuję w suchym, zamkniętym słoiku ok. tygodnia, w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz