Szukaj na blogu

Chłopski garnek z wołowiną

Bardzo polecam to danie, bo jest wspaniałe, i w sumie niewymagające - wszystko smażone i duszone w jednym garnku. To jest tak aromatyczne i pyszne, że nie można się najeść :) 




Składniki:

400 g wołowiny na gulasz

2-3 łyżki oleju do smażenia

1 płaska łyżka mąki pszennej

3-4 średnie ziemniaki

1 marchewka

1 zielona papryka

1 żółta papryka

1 średniej wielkości cebula

2 spore ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 pełna łyżka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczka curry

1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

woda (lub jeśli masz bulion) do podlewania - 1-1,5 szklanki

Przygotowanie:

Wołowinę kroję na małe kawałki, oprószam mąką.

Rozgrzewam olej na patelni (najlepsza będzie głęboka, wtedy wszystko się zmieści), podsmażam mięso do zarumienienia.

Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, mieszam i smażę kilka minut.

Następnie dokładam całą resztę: ziemniaki pokrojone w kostkę, drobno pokrojoną marchewkę, papryki w kawałki.

Siekam i dodaję czosnek.

Dodaję wstępnie sól i pieprz, oraz pozostałe przyprawy (bez koncentratu).

Wszystko mieszam, smażę przez 5 minut.

Dolewam połowę wody, zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Wtedy dodaję koncentrat i duszę jeszcze chwilę.

W razie potrzeby uzupełniam wodę.

Danie jest gotowe, kiedy wołowina będzie mięciutka, a z warzyw utworzy się gęsty, zawiesisty sos.

Na końcu ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku.


4 komentarze:

kasik pisze...

Dzień dobry, a ile ziemniaków? I Kiedy dodać koncentrat?

sio-smutki pisze...

Uzupełniłam ilość ziemniaków :) a koncentrat zupełnie pod koniec, kiedy mięso jest miękkie.

kasik pisze...

Dziękuję. Tak zrobiłam, bo już nie mogłam się doczekać odpowiedzi 😃wyszło pysznie! Super przepis

sio-smutki pisze...

Bardzo się cieszę :) Dziękuję za komentarz!

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger