Chłopski garnek z wołowiną
Bardzo polecam to danie, bo jest wspaniałe, i w sumie niewymagające - wszystko smażone i duszone w jednym garnku. To jest tak aromatyczne i pyszne, że nie można się najeść :)
Składniki:
400 g wołowiny na gulasz
2-3 łyżki oleju do smażenia
1 płaska łyżka mąki pszennej
3-4 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 średniej wielkości cebula
2 spore ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 pełna łyżka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
woda (lub jeśli masz bulion) do podlewania - 1-1,5 szklanki
Przygotowanie:
Wołowinę kroję na małe kawałki, oprószam mąką.
Rozgrzewam olej na patelni (najlepsza będzie głęboka, wtedy wszystko się zmieści), podsmażam mięso do zarumienienia.
Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, mieszam i smażę kilka minut.
Następnie dokładam całą resztę: ziemniaki pokrojone w kostkę, drobno pokrojoną marchewkę, papryki w kawałki.
Siekam i dodaję czosnek.
Dodaję wstępnie sól i pieprz, oraz pozostałe przyprawy (bez koncentratu).
Wszystko mieszam, smażę przez 5 minut.
Dolewam połowę wody, zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Wtedy dodaję koncentrat i duszę jeszcze chwilę.
W razie potrzeby uzupełniam wodę.
Danie jest gotowe, kiedy wołowina będzie mięciutka, a z warzyw utworzy się gęsty, zawiesisty sos.
Na końcu ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku.
4 komentarze:
Dzień dobry, a ile ziemniaków? I Kiedy dodać koncentrat?
Uzupełniłam ilość ziemniaków :) a koncentrat zupełnie pod koniec, kiedy mięso jest miękkie.
Dziękuję. Tak zrobiłam, bo już nie mogłam się doczekać odpowiedzi 😃wyszło pysznie! Super przepis
Bardzo się cieszę :) Dziękuję za komentarz!
Prześlij komentarz