Szukaj na blogu

Łopatka duszona w sosie śliwkowym

Jeśli szukasz pomysłu na uroczysty, świąteczny obiad i zastanawiasz się, jakie mięso podać, może skorzystasz z mojej propozycji. Polecam wspaniałą, mięciutką i delikatną łopatkę wieprzową duszoną w sosie z powideł śliwkowych, z dodatkiem aromatycznego czosnku i majeranku. Sos jest przyjemnie słodko-pikantny, a mięso rozpływa się w ustach. Będzie doskonałe np. do klusek śląskich.





Składniki:
ok. 400 g. łopatki wieprzowej (można też użyć karkówki)
Do marynaty:
1 niewielka czerwona cebula
2 łyżki powideł śliwkowych
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Ponadto:
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 ząbki czosnku
0,5 - 1 łyżeczka majeranku
duża szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1,5 łyżeczki mąki do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso oczyszczam z nadmiaru tłuszczu i błon, po czym kroję na cienkie plastry (0,5 cm). 
W misce, w której będzie się marynowało mięso mieszam powidła z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, solą i pieprzem, wkładam mięso i dokładnie mieszam by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. 
Przykrywam szczelnie miskę i zostawiam na noc w lodówce. 
Następnego dnia rozgrzewam olej w głębokiej patelni i obsmażam na rumiano plastry mięsa, wcześniej lekko oprószone mąką. 
Gdy są rumiane, na patelnię dodaję resztę marynaty z miski i dolewam wodę. 
Dokładam liść laurowy i ziele angielskie, dosypuję mieloną paprykę i pieprz cayenne i duszę wszystko razem, na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. 
Jeśli jest taka potrzeba, uzupełniam wodę. 
Następnie dodaję posiekany czosnek i majeranek. 
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
                        



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger