Szukaj na blogu

Mini eklerki z bitą śmietaną i truskawkami

Mini eklerki z bitą śmietaną i truskawkami to wspaniały deser. Delikatne ciasto, świeże owoce i pyszna bita śmietana - kto tego nie lubi?



Składniki:

  • 220 ml wody
  • sól na czubek noża
  • 180 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 małe jajka

Bita śmietana:

  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • cukier puder

Przygotowanie:

Masło przekładam do garnka, wlewam wodę i podgrzewam, aż masło się rozpuści.

Wtedy do garnka wsypuję mąkę i mieszam energicznie, najlepiej drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite, błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka.

Łyżką formuję z ciasta kulę, po czym odstawiam je do przestudzenia.

Zimne ciasto przekładam do misy miksera, zaczynam miksować i wbijam po jednym jajku, każdorazowo czekając aż się połączy z resztą.

Ciasto powinno być błyszczące i gładkie.

Przekładam je do worka cukierniczego z tylką/końcówką w kształcie gwiazdki.

Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni C.

Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.

Wyciskam niewielkie eklerki (ok. 4-5 cm).

Blachę wkładam do piekarnika (środkowy poziom, bez termoobiegu) i przez 20 minut go nie otwieram.

Po 20 minutach sprawdzam na jednym ciastku, czy eklerki są upieczone w środku, ewentualnie piekę jeszcze 2-3 minuty.

Upieczone eklerki odstawiam do całkowitego przestudzenia.

Bita śmietana:

Schłodzoną najlepiej przez całą noc śmietankę przelewam do misy miksera, dodaję cukier waniliowy i ubijam na maksymalnych obrotach do pożądanej konsystencji.

Upieczone eklerki przekrajam ostrym nożem wzdłuż na pół, wypełniam ubitą śmietaną, na niej układam kilka plasterków świeżych truskawek. Wyciskam jeszcze odrobinę śmietany, i przyklejam górę ciastka.

Przed podaniem eklerki oprószam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger