Mini eklerki z bitą śmietaną i truskawkami
Mini eklerki z bitą śmietaną i truskawkami to wspaniały deser. Delikatne ciasto, świeże owoce i pyszna bita śmietana - kto tego nie lubi?
Składniki:
- 220 ml wody
- sól na czubek noża
- 180 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 4 małe jajka
Bita śmietana:
- 0,5 l śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- świeże truskawki
- cukier puder
Przygotowanie:
Masło przekładam do garnka, wlewam wodę i podgrzewam, aż masło się rozpuści.
Wtedy do garnka wsypuję mąkę i mieszam energicznie, najlepiej drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite, błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka.
Łyżką formuję z ciasta kulę, po czym odstawiam je do przestudzenia.
Zimne ciasto przekładam do misy miksera, zaczynam miksować i wbijam po jednym jajku, każdorazowo czekając aż się połączy z resztą.
Ciasto powinno być błyszczące i gładkie.
Przekładam je do worka cukierniczego z tylką/końcówką w kształcie gwiazdki.
Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni C.
Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.
Wyciskam niewielkie eklerki (ok. 4-5 cm).
Blachę wkładam do piekarnika (środkowy poziom, bez termoobiegu) i przez 20 minut go nie otwieram.
Po 20 minutach sprawdzam na jednym ciastku, czy eklerki są upieczone w środku, ewentualnie piekę jeszcze 2-3 minuty.
Upieczone eklerki odstawiam do całkowitego przestudzenia.
Bita śmietana:
Schłodzoną najlepiej przez całą noc śmietankę przelewam do misy miksera, dodaję cukier waniliowy i ubijam na maksymalnych obrotach do pożądanej konsystencji.
Upieczone eklerki przekrajam ostrym nożem wzdłuż na pół, wypełniam ubitą śmietaną, na niej układam kilka plasterków świeżych truskawek. Wyciskam jeszcze odrobinę śmietany, i przyklejam górę ciastka.
Przed podaniem eklerki oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz