Sernik waniliowy z mascarpone
Przepyszny, delikatny, puszysty, aksamitny. To mi się nasuwa na myśl, by go opisać. Koniecznie spróbuj go upiec!
Spód (tortownica 22 cm):
200 g. kakaowych herbatników
130 g. masła, rozpuszczonego
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
200 g. mascarpone
6 dużych jajek
150 g. cukru pudru
30 g. cukru waniliowego
80 g. budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
5 dużych łyżek oleju
Dodatkowo:
masło do posmarowania tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
owoce do przybrania
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Spód: rozpuszczam masło, rozdrabniam na mąkę herbatniki w malakserze - łączę je razem.
Wykładam spód do tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką) i ugniatam łyżką.
Masa serowa:
Masa serowa:
przekładam twaróg do dużej miski, dodaję oba cukry i jajka, dokładnie miksuję przez kilka minut.
Dodaję mascarpone i dalej miksuję do gładkiej masy.
Dodaję budyń i olej, miksuję do dokładnego połączenia.
Masę serową wykładam na wcześniej przygotowany spód, wygładzam.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 80-85 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Wyłączam piekarnik, zostawiam uchylony; sernik powinien wystygnąć w piekarniku.
Przed podaniem ozdabiam sernik owocami i oprószam cukrem pudrem.
Przechowuję w lodówce.
Masę serową wykładam na wcześniej przygotowany spód, wygładzam.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 80-85 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Wyłączam piekarnik, zostawiam uchylony; sernik powinien wystygnąć w piekarniku.
Przed podaniem ozdabiam sernik owocami i oprószam cukrem pudrem.
Przechowuję w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz