Szukaj na blogu

Zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i gorgonzolą

Pyszny obiad z piekarnika. Proste składniki za sprawą wyrazistego sosu nabierają wyjątkowego smaku!




Składniki (porcja na 3 osoby):

ok. 500 g fileta z piersi kurczaka

do przyprawienia mięsa: sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek, tymianek

2 łyżki oleju do smażenia

1 cebula

10-12 niewielkich ziemniaków

150 g sera gorgonzola

200 ml słodkiej śmietanko 30%

ok. 80 g starego żółtego sera, u mnie gouda i cheddar

pomidorki koktajlowe

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.

Mięso kroję na kawałki, doprawiam, po czym smażę na rumiano.

Zdejmuję mięso z patelni i na pozostałym oleju smażę pokrojoną cebulę.

Złożenie zapiekanki:

Na dnie rozkładam podsmażoną cebulę, a na nią układam warstwę ziemniaków i kawałków kurczaka, dodaję połowę gorgonzoli i troch ę startego sera.

Układam drugą taką samą warstwę, wszystko zalewam śmietanką, dodaję pozostały tarty ser, i na górze rozkładam resztę gorgonzoli. 

Dorzucam kilka pomidorków koktajlowych, przykrywam szczelnie naczynie  i piekę przez 45 minut w 180 stopniach C.

Odkrywam naczynie, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 10 minut.

Podaję na gorąco.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger