Zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i gorgonzolą
Pyszny obiad z piekarnika. Proste składniki za sprawą wyrazistego sosu nabierają wyjątkowego smaku!
Składniki (porcja na 3 osoby):
ok. 500 g fileta z piersi kurczaka
do przyprawienia mięsa: sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek, tymianek
2 łyżki oleju do smażenia
1 cebula
10-12 niewielkich ziemniaków
150 g sera gorgonzola
200 ml słodkiej śmietanko 30%
ok. 80 g starego żółtego sera, u mnie gouda i cheddar
pomidorki koktajlowe
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
Mięso kroję na kawałki, doprawiam, po czym smażę na rumiano.
Zdejmuję mięso z patelni i na pozostałym oleju smażę pokrojoną cebulę.
Złożenie zapiekanki:
Na dnie rozkładam podsmażoną cebulę, a na nią układam warstwę ziemniaków i kawałków kurczaka, dodaję połowę gorgonzoli i troch ę startego sera.
Układam drugą taką samą warstwę, wszystko zalewam śmietanką, dodaję pozostały tarty ser, i na górze rozkładam resztę gorgonzoli.
Dorzucam kilka pomidorków koktajlowych, przykrywam szczelnie naczynie i piekę przez 45 minut w 180 stopniach C.
Odkrywam naczynie, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 10 minut.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz