Ciasto czekoladowe z bananami
Pyszne i łatwiutkie ciasto dla wielbicieli czekolady, z bananowym akcentem.
3 dojrzałe banany
3 jajka
150 g. miękkiego masła
250 g. brązowego cukru
100 g. gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla, 64%)
4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
350 g. maki pszennej
1,5 łyżki proszku do pieczenia
Polewa:
100 g. czekolady (również gorzkiej)
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem przez kilka minut, by powstała puszysta masa.
Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Oddzielnie miksuję jajka z pogniecionymi widelcem bananami, i również dodaję do masy maślanej.
Czekoladę rozpuszczam w gorącej śmietance/mleku, dodaję do ciasta.
Miksuję do połączenia.
Ciasto wykładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką tortownicy, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 50 minut (sprawdzam patyczkiem).
Przestudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną w śmietance/mleku.
Przestudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną w śmietance/mleku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz