Szukaj na blogu

Ciasto z gruszkami na białkach

 Wiele osób często szuka pomysłów na wykorzystanie białek - wymyśliłam to ciasto właśnie dlatego :) A że jest jesień i sezon na gruszki, to ciasto upiekłam właśnie z nimi. Jest puszyste, delikatne, o korzennym smaku, i z przyjemną słoną nutką w postaci karmelu.



Składniki (blacha 20 na 30 cm):

7 białek

200 g cukru pudru

50 g oleju

200 g mąki pszenej

40 g mąki ziemniaczanej

10 g proszku do pieczenia

15 g kakao

15 g przyprawy korzennej 

6 niewielkich gruszek, obranych, przekrojonych na pół i pozbawionych gniazd nasiennych

Słony karmel:

60 g cukru

15 g wody

50 g śmietanki 30 lub 36%

pół łyżeczki masła

duża szczypta soli 

Dodatkowo:

olej do posmarowania formy

mąka do posypania formy

migdały w słupkach do posypania, podprażone na suchej patelni 

Przygotowanie:

Białka wlewam do misy miksera, dodaję od razu cukier puder i ubijam na maksymalnych obrotach, aż piana stanie się gęsta i puszysta. Może to potrwać 10 do 15 minut. 

Gdy piana jest ubita, zmniejszam obroty mieksera i cienką strużką wlewam olej, Miksuję do połączenia.

Do oddzielnej miski odważam sypkie produkty (przesiewam obie mąki), mieszam dokładnie.

Do ubitej piany wsypuję suche produkty i delikatnie mieszam wszystko łopatką, aż masa będzie jednolita.

Ciasto wykładam do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, wyrównuję.

Układam połówki gruszek, wciskając je lekko w ciasto.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 40-45 minut (do suchego patyczka).

Słony karmel:

Przygotowuję go w czasie pieczenia ciasta.

Cukier i wodę umieszczam w rondelku i podgrzewam na dużym ogniu, aż powstanie złoty syrop.

Uwaga, syrop jest bardzo gorący!

Gdy syrop się zezłoci, dolewam gorącą! (to ważne) śmietankę i mieszam, aż się połączy z syropem. Należy uważać, bo przy tej czynności powstanie dużo gorącej pary.

Na końcu dodaję sól i masło, mieszam do rozpuszczenia masła.

Karmel odstawiam do przestudzenia.

Upieczone ciasto smaruję dokładnie karmelem i posypuję prażonymi migdałami.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger