Naleśniki ziemniaczane
Mięciutkie, elastyczne naleśniki o smaku placków ziemniaczanych to naprawdę dobry pomysł na obiad. Same w sobie są pyszne, a można nadziać je mięsem, pieczarkami z serem, twarogiemczy szpinakiem - co kto lubi.
Składniki (5-6 sztuk, patelnia o średnicy 23 cm)
2 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka
pół szklanki mleka 3,2 %
pół szklanki wody
1 posiekany pęczek szczypiorku
7-8 pełnych łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieram do miski na drobniutkiej tarce, dodaję jajka, mleko i wodę.
Mieszam rózgą kuchenną, a następnie stopniowo - mieszając - dodaję mąkę.
Gdy wszystko się połączy, dodaję posiekany szczypiorek, oraz sól i pieprz do smaku.
Ciasto powinno być trochę bardziej gęste, niż zwykłe ciasto naleśnikowe.
Smażę na rozgrzanym oleju, wlewając po chochelce ciasta na środek patelni, i poruszając nią na boki, by się rozlało.
Smażę do momentu, aż ciasto z góry się zetnie, po czym przewracam na drugą stronę, i smażę jeszcze 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz