Szukaj na blogu

Naleśniki ziemniaczane

Mięciutkie, elastyczne naleśniki o smaku placków ziemniaczanych to naprawdę dobry pomysł na obiad. Same w sobie są pyszne, a można nadziać je mięsem, pieczarkami  z serem, twarogiemczy szpinakiem - co kto lubi. 



Składniki (5-6 sztuk, patelnia o średnicy 23 cm)

2 średniej wielkości ziemniaki

2 jajka

pół szklanki mleka 3,2 %

pół szklanki wody

1 posiekany pęczek szczypiorku

7-8 pełnych łyżek mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieram do miski na drobniutkiej tarce, dodaję jajka, mleko i wodę.

Mieszam rózgą kuchenną, a następnie stopniowo - mieszając - dodaję mąkę.

Gdy wszystko się połączy, dodaję posiekany szczypiorek, oraz sól i pieprz do smaku.

Ciasto powinno być trochę bardziej gęste, niż zwykłe ciasto naleśnikowe.

Smażę na rozgrzanym oleju, wlewając po chochelce ciasta na środek patelni, i poruszając nią na boki, by się rozlało.

Smażę do momentu, aż ciasto z góry się zetnie, po czym przewracam na drugą stronę, i smażę jeszcze 2-3 minuty.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger