Bardzo puszysty sernik waniliowy
Ten serniczek jest niezwykle puszysty i delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki (forma 23 cm):
- 1 kg sera (użyłam sera Mój ulubiony)
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 10 jajek, oddzielnie żółtka i białka
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru waniliowego (można też użyć pasty waniliowej)
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam do misy miksera i miksuję razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie białe i puszyste.
Wtedy, dalej miksując, dodaję po jednym żółtku, a potem – ciągle miksując, ser, również po łyżce.
Następnie dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia z reszta.
Oddzielnie ubijam na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
Ubitą pianę łączę z masą serową delikatnie mieszając łopatką.
Tak przygotowaną masę wykładam do formy (dno i boki wykładam papierem; papier po bokach powinien wystawać na ok. 5 cm, bo sernik mocno urośnie).
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 145 stopni C na ok. 1,5 godziny.
Upieczony sernik wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy kroję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz