Zbójeckie kotlety ziemniaczane
To są po prostu pyszności, naprawdę fajna i smaczna rzecz - bardzo kremowe w środku, i mocno chrupiące z zewnątrz. Jakoś od kilku dni już mi coś tego typu po głowie chodziło, a że dziś trochę chłodniejszy dzień, to była dobra okazja na smaczny obiad.
Składniki (5 dużych kotletów):
Masa ziemniaczana:
ok. 500- 600 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
100 g wędzonego boczku
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
po 2 plastry wędzonego boczku na kotlet
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna
olej do smażenia
posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskam przez praskę.
Cebulę i boczek kroję drobno i podsmażam do chwili, kiedy boczek się ładnie zrumieni (można dodać odrobinę oleju do smażenia).
Podsmażone przekładam do ziemniaków, dodaję jajko i 2 pełne łyżki mąki pszennej, oraz drobno posiekany pęczek szczypiorku.
Mieszam, doprawiam do smaku (ostrożnie z solą, zwłaszcza jeśli ziemniaki były solone przy gotowaniu)
Masę dzielę na 5 części.
Formuję wydłużone, spłaszczone kotlety, obtaczam je w mące, a potem każdy zawijam w 2 plastry boczku.
Tak przygotowane panieruję w rozmąconym jajku i następnie w bułce tartej.
Smażę na średnio rozgrzanym oleju łącznie ok. 8 minut każdy, przewracając, i dosmażając również boki. Oleju przy smażeniu powinno być dość sporo, inaczej będą źle się smażyć (ok. 3 mm na dnie patelni).
Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz