Szukaj na blogu

Zbójeckie kotlety ziemniaczane

To są po prostu pyszności, naprawdę fajna i smaczna rzecz - bardzo kremowe w środku, i mocno chrupiące z zewnątrz. Jakoś od kilku dni już mi coś tego typu po głowie chodziło, a że dziś trochę chłodniejszy dzień, to była dobra okazja na smaczny obiad.





Składniki (5 dużych kotletów):

Masa ziemniaczana:

ok. 500- 600 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 

1 średniej wielkości cebula

100 g wędzonego boczku

2 pełne łyżki mąki pszennej

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

po 2 plastry wędzonego boczku na kotlet

1 jajko

bułka tarta

mąka pszenna

olej do smażenia

posiekany szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskam przez praskę.

Cebulę i boczek kroję drobno i podsmażam do chwili, kiedy boczek się ładnie zrumieni (można dodać odrobinę oleju do smażenia).

Podsmażone przekładam do ziemniaków, dodaję jajko i 2 pełne łyżki mąki pszennej, oraz drobno posiekany pęczek szczypiorku.

Mieszam, doprawiam do smaku (ostrożnie z solą, zwłaszcza jeśli ziemniaki były solone przy gotowaniu)

Masę dzielę na 5 części.

Formuję wydłużone, spłaszczone kotlety, obtaczam je w mące, a potem każdy zawijam w 2 plastry boczku.

Tak przygotowane panieruję w rozmąconym jajku i następnie w bułce tartej.

Smażę na średnio rozgrzanym oleju łącznie ok. 8 minut każdy, przewracając, i dosmażając również boki. Oleju przy smażeniu powinno być dość sporo, inaczej będą źle się smażyć (ok. 3 mm na dnie patelni).

Podaję gorące.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger