Szukaj na blogu

Drożdżowe mini babki z makiem

Mam dziś propozycję na piękne, bardzo smaczne babki drożdżowe z makiem, czyli makowce, tylko w wielkanocnej formie :)
Są puszyste, delikatne i przepyszne! Będą piękną ozdobą świątecznego stołu.




Składniki (6 babek, foremki ok. 15 cm):
Zaczyn:
40 g mąki pszennej
100 g ciepłego mleka (nie gorącego!)
15 g cukru pudru
30 g świeżych drożdży
Do ciasta:
400 g mąki pszennej
170 g ciepłego mleka
60 g cukru pudru
20 g cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
skórka starta z połowy cytryny
50 g masła, rozpuszczonego
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej
2 białka
ewentualnie dodatkowo bakalie: orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy
Lukier:

sok z cytryny
cukier puder
Przygotowanie:

Masa makowa:
Do gotowej masy makowej dodaję ubite na sztywno białka, ewentualnie wzbogacam ją też bakaliami.

Zaczyn:

Mieszam dokładnie wszystkie składniki, najlepiej rózgą.

Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce (np. piekarnik rozgrzany do 50 stopni C) na 10-15 minut.

Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę.

Dodaję wyrośnięty zaczyn oraz oba cukry, jajko i żółtko, startą skórkę z cytryny i ciepłe mleko.

Wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym dodaję rozpuszczone masło, i wyrabiam jeszcze kilka minut.

Ciasto umieszczam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .

Powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, lekko zagniatam, by je odpowietrzyć.

Dzielę na 6 równych części.

Każdą rozwałkowuję na prostokąt grubości ok. 4 mm.

Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową na grubość ok. 3 mm, zostawiam ok. 1,5 cm  wolnego miejsca od brzegów.

Zwijam rolady wzdłuż dłuższych boków.

Następnie zwijam na kształt muszli, jak na zdjęciu.

Tak przygotowane porcje umieszczam we wcześniej przygotowanych formach (natłuszczam je masłem  i oprószam mąką).

Odstawiam  znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piekę w 180 stopniach ok. 25 minut.

Upieczone polewam lukrem (sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany).







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger