Drożdżowe mini babki z makiem
Zaczyn:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki, najlepiej rózgą.
Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce (np. piekarnik rozgrzany do 50 stopni C) na 10-15 minut.
Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę.
Dodaję wyrośnięty zaczyn oraz oba cukry, jajko i żółtko, startą skórkę z cytryny i ciepłe mleko.
Wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym dodaję rozpuszczone masło, i wyrabiam jeszcze kilka minut.
Ciasto umieszczam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, lekko zagniatam, by je odpowietrzyć.
Dzielę na 6 równych części.
Każdą rozwałkowuję na prostokąt grubości ok. 4 mm.
Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową na grubość ok. 3 mm, zostawiam ok. 1,5 cm wolnego miejsca od brzegów.
Zwijam rolady wzdłuż dłuższych boków.
Następnie zwijam na kształt muszli, jak na zdjęciu.
Tak przygotowane porcje umieszczam we wcześniej przygotowanych formach (natłuszczam je masłem i oprószam mąką).
Odstawiam znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekę w 180 stopniach ok. 25 minut.
Upieczone polewam lukrem (sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz