Chlebek jabłkowy z migdałami
Co robi się najczęściej robi ze zbyt dojrzałych bananów? Chlebek bananowy! Ja miałam podobny problem z jabłkami, bo kupiliśmy ostatnio parę ładnych kilo, żeby je przerobić na suszone plasterki - owszem, dużą część przerobiłam, ale zostały jabłkowe niedobitki. Poszłam więc tropem bananów i wymyśliłam sobie takie oto ciasto, niczym chlebek właśnie codzienne i zwyczajne, lekko wilgotne w środku (im więcej jabłek, tym bardziej), z migdałowym posmakiem. Bardzo fajny chlebek!
Składniki (forma 18x18 cm):
3 duże jajka
szczypta soli
100 g. cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
2 łyżki cukru waniliowego
170 g. mąki pszennej (1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu lub kakao
2-3 spore jabłka
100 g. płatków migdałowych
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę.
Ubijając dalej dodaję sok z cytryny i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
Obieram jabłka i ścieram je na grubej tarce do ciasta, dorzucam 3/4 płatków migdałowych, dokładnie mieszam.
Masę przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, oprószam cynamonem lub kakao (przez sitko), posypuję pozostałymi migdałami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40-45 minut (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz