Szukaj na blogu

Rolady z kurczaka z porem i kabanosami

Roladki są genialne, bardzo dobre, czego się nie spodziewałam, bo powstały zupełnie spontanicznie i bez planowania, po prostu z tego co było pod ręką. Są soczyste, pikantne i pełne smaku, i myślę, że jeszcze je chętnie powtórzę. Zrobiłam tylko dwie sztuki, bo jadę jutro do Teściowej, i będą dla Niej na obiad - ale naprawdę warto zrobić większą ilość.




Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

niewielki kawałek pora (jasnozielona część)

2-3 kabanosy wieprzowe dobrej jakości

musztarda sarepska

2-3 pieczarki

sól i pieprz

po 3-4 plastry wędzonego boczku na roladkę

3 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Filety delikatnie rozbijam tłuczkiem, starając się żeby się nie przerwały (najwygodniej zrobić to umieszczając mięso w foliowym woreczku).

Rozbite mięso doprawiam z obu stron solą i pieprzem, a potem z jednej strony cienko smaruję musztardą.

Pora kroję drobno, kabanosy na cienkie plasterki, pieczarki na plasterki (0dkładam troszkę pora i pieczarek do sosu).

Pokrojone składniki rozkładam na mięsie i zwijam rolady.

Następnie każdą roladkę owijam plastrami boczku.

Tak przygotowane podsmażam na oleju, obracając by się lekko zarumieniły z każdej strony.

Następnie zmniejszam ogień, dorzucam odłożone: por i pieczarki, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 30 minut, od czasu  do czasu przekręcając roladki.

W czasie duszenia powinien wytworzyć się sos, który jednak będzie rzadki (jeśli jest go za mało, dolewam troszkę wody).

Odlewam kilka łyżek sosu, mieszam z mąką, i zagęszczam sos na patelni.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger