Rolady z kurczaka z porem i kabanosami
Roladki są genialne, bardzo dobre, czego się nie spodziewałam, bo powstały zupełnie spontanicznie i bez planowania, po prostu z tego co było pod ręką. Są soczyste, pikantne i pełne smaku, i myślę, że jeszcze je chętnie powtórzę. Zrobiłam tylko dwie sztuki, bo jadę jutro do Teściowej, i będą dla Niej na obiad - ale naprawdę warto zrobić większą ilość.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
niewielki kawałek pora (jasnozielona część)
2-3 kabanosy wieprzowe dobrej jakości
musztarda sarepska
2-3 pieczarki
sól i pieprz
po 3-4 plastry wędzonego boczku na roladkę
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Filety delikatnie rozbijam tłuczkiem, starając się żeby się nie przerwały (najwygodniej zrobić to umieszczając mięso w foliowym woreczku).
Rozbite mięso doprawiam z obu stron solą i pieprzem, a potem z jednej strony cienko smaruję musztardą.
Pora kroję drobno, kabanosy na cienkie plasterki, pieczarki na plasterki (0dkładam troszkę pora i pieczarek do sosu).
Pokrojone składniki rozkładam na mięsie i zwijam rolady.
Następnie każdą roladkę owijam plastrami boczku.
Tak przygotowane podsmażam na oleju, obracając by się lekko zarumieniły z każdej strony.
Następnie zmniejszam ogień, dorzucam odłożone: por i pieczarki, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 30 minut, od czasu do czasu przekręcając roladki.
W czasie duszenia powinien wytworzyć się sos, który jednak będzie rzadki (jeśli jest go za mało, dolewam troszkę wody).
Odlewam kilka łyżek sosu, mieszam z mąką, i zagęszczam sos na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz