Kawowiec
To ciemne, bardzo wilgotne, mocno kawowe ciasto z niezwykle delikatną masą śmietanową bardzo mnie urzekło.
Ciasto jest w sumie szybkie i proste - zwłaszcza że biszkopt można upiec np. dzień wcześniej, rano tylko ubiłam śmietanę i przygotowałam masę - naprawdę jest warte grzechu i bardzo, bardzo je wszystkim polecam!Składniki (blacha 20x30 cm):
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki kakao
Krem:
0,5 l. śmietanki 30%
0,5 kg sera z wiaderka (niesłodzonego)
1 szklanka cukru pudru
2 śmietan-fixy
Do nasączenia ciasta:
mocna zaparzona kawa
Dodatkowo:
kawa mielona do posypania ciasta
Przygotowanie:
Biszkopt:
jajka ubijam z cukrem na bardzo puszystą masę, miksując dodaję olej a na końcu przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wylewam ciasto na blachę (dno wyłożyłam papierem, natłuściłam masłem i oprószyłam mąką).
Piekę ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.
Masa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję śmietany-fixy i stopniowo ser, do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzony biszkopt przekrajam na pół, dolną część dość mocno nasączam zimną kawą.
Masa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję śmietany-fixy i stopniowo ser, do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzony biszkopt przekrajam na pół, dolną część dość mocno nasączam zimną kawą.
Wykładam połowę masy, wyrównuję ją i przykrywam drugą częścią biszkoptu.
Ten również nasączam kawą, i wykładam pozostałą cześć masy.
Po wyrównaniu jej powierzchni oprószam całość kawą przesianą przez sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz