Mleczne placuszki
Placuszki o mlecznym smaku, puszyste, pięknie wyrośnięte. Mogą być idealne na śniadanie lub kolację, albo do pudełka do szkoły. Pysznie smakują z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 0,5 szklanki mleka
Przygotowanie:
Łączę wszystkie składniki, mieszam do uzyskania gęstego ciasta.
Rozgrzewam olej na patelni (średnio rozgrzany) i wykładam po łyżeczce ciasta.
Smażę z obu stron, przewracając 2 lub trzykrotnie (w drugiej części smażenia zmniejszam moc palnika, by placuszki się nie przypaliły oraz żeby zdążyły dosmażyć się w środku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz