Ciasto czekoladowe z kremem i owocami leśnymi
Historia z tym ciastem jest co najmniej ciekawa. Zrobiłam je w poprzednim tygodniu. Zrobiłam zdjęcia. Po czym calkiem o nim zapomniałam. I o wpisaniu przepisu, i o cieście w lodówce.
Tak więc z ręką na sercu bardzo je polecam, bo po długim czasie dalej jest bardzo pyszne, powiedziałabym że wprost zyskało na smaku :)
Składniki:
Spód czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
4 jajka
100 g cukru pudru
140 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
5 go proszku do pieczenia
Krem:
500 g mascarpone
100 g nutelli
200 g słodzonego mleka skondensowanego
100 g pełnotłustego mleka w proszku
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady
60 g śmietanki 30 lub 36%
Dodatkowo:
300 g frużeliny lub dżemu o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Spód czekoladowy:
W rondlu na małym ogniu rozpuszczam masło.
Drobno siekam czekoladę i przekładam do masła, mieszam aż czekolada się rozpuści.
Odstawiam żeby masa czekoladowa trochę przestygła.
W międzyczasie ubijam jajka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę.
Do ubitych jajek wlewam czekoladę z masłem, miksuję do połączenia, a potem dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilę miksuję.
Dno blachy wykładam papierem.
Ciasto rozprowadzam na blaszce.
Piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C (do suchego patyczka; bez termoobiegu).
Upieczony, zimny spód przekrajam na dwa cienkie blaty.
Krem:
Mascarpone ubijam z mlekiem skondensowanym do uzyskania puszystego kremu.
Dodaję nutellę (w temperaturze pokojowej), miksujędo połączenia, a na końcu wsypuję mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję.
Złożenie ciasta:
Na blaszce ukłądam jeden blat i smaruję go połową frużeliny.
Wykładam połowę kremu, wyrównuję.
Przykrywam drugim blatem i powtarzam czynności: wykładam resztę frużeliny i kremu.
Wygładzam powierzchnię i wstawiam na godzinę do lodówki.
Polewa:
Podgrzewam śmietankę, dodaję do niej posiekaną czekoladę.
Mieszam aż ta się rozpuści.
Polewę rozpowadzam na górze ciasta.
Wstawiam na noc do lodówki - to ciasto ma zresztą to do siebie, że im dłużej w niej stoi, tym zyskuje na smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz