Pieczeń z mięsa mielonego z papryką i wędzonym boczkiem
Na Święta nie planuję kupować żadnych wędlin w sklepie, zrobię je sama - jedną z nich będzie tego typu pieczeń przygotowana z mięsa mielonego. Jest bardzo smakowita, pyszna na zimno, ale można również zjeść ją na gorąco na obiad.
Składniki:
800 g karkówki wieprzowej(zmielonej)
ok. 80 g wędzonego boczku w plastrach
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości żółta papryka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki drobno posiekanych: natki pietruszki i koperku
3 jajka
4-6 łyżek bułki tartej
do smaku: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek
Przygotowanie:
Mielone mięso przekładam do miski.
Drobno kroję boczek i przekładam go na rozgrzaną, suchą patelnię, po czym smażę do wytopienia.
Dodaję drobno pokrojoną cebulę, smażę do lekkiego zezłocenia.
Całą zawartość patelni po przestudzeniu przekładam do mięsa.
Dodaję również jajka, i wszystko dokładnie mieszam.
Papryczkę chili siekam drobniutko (bez nasion), żółtą paprykę również kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę, wszystko łączę z masą mięsną.
Wyraziście doprawiam masę do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oraz dodaję ok. łyżeczki majeranku, i posiekane świeże zioła.
Dodaję bułkę tartą i wyrabiam masę dokładnie, najlepiej dłonią.
Foremkę do pieczenia (u mnie keksówka 25 na 7 cm) wykładam papierem.
Masę mięsną przekładam do foremki, ugniatając.
Wyrównuję górę.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 70-80 minut, bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz