Szukaj na blogu

Pieczeń z mięsa mielonego z papryką i wędzonym boczkiem

Na Święta nie planuję kupować żadnych wędlin w sklepie, zrobię je sama - jedną z nich będzie tego typu pieczeń przygotowana z mięsa mielonego.  Jest bardzo smakowita, pyszna na zimno, ale można również zjeść ją na gorąco na obiad. 

Składniki:

800 g karkówki wieprzowej(zmielonej)

ok. 80 g wędzonego boczku w plastrach

1 średniej wielkości cebula

1 średniej wielkości żółta papryka

1 papryczka chili 

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki drobno posiekanych: natki pietruszki i koperku

3 jajka

4-6 łyżek bułki tartej

do smaku: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek

Przygotowanie:

Mielone mięso przekładam do miski.

Drobno kroję boczek i przekładam go na rozgrzaną, suchą patelnię, po czym smażę do wytopienia.

Dodaję drobno pokrojoną cebulę, smażę do lekkiego zezłocenia.

Całą zawartość patelni po przestudzeniu przekładam do mięsa.

Dodaję również jajka, i wszystko dokładnie mieszam.

Papryczkę chili siekam drobniutko (bez nasion), żółtą paprykę również kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę, wszystko łączę z masą mięsną.

Wyraziście doprawiam masę do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oraz dodaję ok. łyżeczki majeranku, i posiekane świeże zioła. 

Dodaję bułkę tartą i wyrabiam masę dokładnie, najlepiej dłonią.

Foremkę do pieczenia (u mnie keksówka 25 na 7 cm) wykładam papierem.

Masę mięsną przekładam do foremki, ugniatając. 

Wyrównuję górę.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 70-80 minut, bez przykrycia.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger