Karmelizowana cebula
To prosty i bardzo smaczny dodatek do wielu dań, u nas dziś uświetniła obiad - kiełbaskę na gorąco. Pasuje też do wędlin, do jajecznicy, czy na kanapki.
Można przygotować jej większą ilość, i przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.
Składniki (porcja na 2 osoby):
10 szalotek (lub zwykłych, małych cebul)
2-3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka lub więcej octu balsamico
do smaku: sól, cukier trzcinowy lub zwykły, mielony czarny pieprz
może być szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Obieram cebulę i kroję ją w piórka.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, dodaję pół łyżeczki cukru.
Smażę na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając.
Potem dodaję słodką mieloną paprykę oraz ocet balsamico, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę ok. 30-40 minut, aż zrobi się bardzo delikatna i słodka.
Doprawiam na koniec jeszcze raz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz