Szukaj na blogu

Karmelizowana cebula

To prosty i bardzo smaczny dodatek do wielu dań, u nas dziś uświetniła obiad - kiełbaskę na gorąco. Pasuje też do wędlin, do jajecznicy, czy na kanapki.

Można przygotować jej większą ilość, i przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.




Składniki (porcja na 2 osoby):

10 szalotek (lub zwykłych, małych cebul)

2-3 łyżki oleju

0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka lub więcej octu balsamico

do smaku: sól, cukier trzcinowy lub zwykły, mielony czarny pieprz

może być szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Obieram cebulę i kroję ją w piórka.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, dodaję pół łyżeczki cukru.

Smażę na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając.

Potem dodaję słodką mieloną paprykę oraz ocet balsamico, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę ok. 30-40 minut, aż zrobi się bardzo delikatna i słodka. 

Doprawiam na koniec jeszcze raz do smaku.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger