Kurczak duszony z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Pyszne mięso w wyrazistym sosie, czyli idealny obiad na chłodne dni.
Składniki:
5-6 kawałków kurczaka ze skórą
Do marynowania mięsa:
sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany, tymianek, 1 łyżka mąki pszennej - wszystko mieszam
Dodatkowo:
1 niewielka cebula
1 mała marchewka
8-10 suszonych pomidorów (w oleju, odsączonych)
6-8 pieczarek
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
świeży rozmaryn
2 łyżki oleju
ok. 1 szklanki wody
1 łyżeczka zimnego masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso nacieram dokładnie przyprawami z mąką i zostawiam najlepiej na noc w lodówce.
Rozgrzewam olej na patelni z grubym dnem i obsmażam kawałki kurczaka.
Podsmażonego kurczaka zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażę przez chwilę, by się zeszkliła.
Następnie dodaję: drobno pokrojoną marchewkę i pokrojone pieczarki, mieszam i wszystko smażę kilka minut.
Dodaję z powrotem kawałki kurczaka, dolewam wodę i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 35 minut.
Dodaję pokrojone w kawałki suszone pomidory i małe gałązki świeżych ziół, duszę razem jeszcze 10 minut (lub dłużej jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie), cały czas pod przykryciem.
Dodaję zimne masło, mieszam by się połączyło z sosem, i doprawiam ostatecznie sos do smaku.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz