Szukaj na blogu

Śledzie w sosie czosnkowym

Świetna przekąska, którą polecam na świąteczny stół (choć raczej w gronie dobrze znanych, bliskich osób 😁- czosnek ma swoje prawa)



Porcja z tego przepisu wystarcza na dwa półmiski.

Składniki:

500 g filetów śledziowych

pół szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

3 ząbki czosnku

pół łyżeczki skórki startej z cytryny

szczypta cukru

sól i pieprz do smaku

posiekany koperek

kilka ogórków konserwowych

Przygotowanie:

Śledzie, jeśli są mocno słone, moczę w wodzie do uzyskania odpowiedniego smaku.

Osuszam, kroję na podłużne kawałki.

Czosnek przeciskam przez praskę, dokładnie mieszam ze szczyptą cukru i skórką z cytryny, dodaję jogurt i majonez, mieszam.

Sos doprawiam solą i pieprzem, dodaję też trochę posiekanego koperku.

Ogórki kroję na plasterki i układam na półmisku.

Na ogórki wykładam śledzie, całość polewam sosem jogurtowym.

Odstawiam na 2-3 godziny do lodówki. 

Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger