Śledzie w sosie czosnkowym
Świetna przekąska, którą polecam na świąteczny stół (choć raczej w gronie dobrze znanych, bliskich osób 😁- czosnek ma swoje prawa)
Porcja z tego przepisu wystarcza na dwa półmiski.
Składniki:
500 g filetów śledziowych
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki skórki startej z cytryny
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
posiekany koperek
kilka ogórków konserwowych
Przygotowanie:
Śledzie, jeśli są mocno słone, moczę w wodzie do uzyskania odpowiedniego smaku.
Osuszam, kroję na podłużne kawałki.
Czosnek przeciskam przez praskę, dokładnie mieszam ze szczyptą cukru i skórką z cytryny, dodaję jogurt i majonez, mieszam.
Sos doprawiam solą i pieprzem, dodaję też trochę posiekanego koperku.
Ogórki kroję na plasterki i układam na półmisku.
Na ogórki wykładam śledzie, całość polewam sosem jogurtowym.
Odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.
Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz