Placki z tartych ziemniaków i mięsa mielonego
Placki to połączenie drobno startych ziemniaków i mięsa, z aromatycznymi przyprawami. Podałam je z sosem z pieczarek, i było naprawdę smacznie.
Składniki:
400 g mięsa mielonego (użyłam mielonego z karkówki wieprzowej)
500 g ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 duże jajko
do smaku: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, majeranek
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, wstępnie przyprawiam i dokładnie wyrabiam, najlepiej dłonią, na jednolitą masę.
Ziemniaki ścieram na tarce z najdrobniejszymi oczkami (nie odciskam ich z wody), dodaję do mięsa, dodaję też od razu drobniutko posiekaną cebulę.
Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam masę ostatecznie do smaku, powinna być wyrazista.
Rozgrzewam olej na patelni (musi go być dość sporo).
Z masy nabieram po łyżce, formuję ją najpierw w kulkę, po czym kładę na patelni i rozpłaszczam łyżką, tworząc placki.
Smażę ok. 4-5 minut, przewracając dwukrotnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz