Szukaj na blogu

Placki z tartych ziemniaków i mięsa mielonego

Placki to połączenie drobno startych ziemniaków i mięsa, z aromatycznymi przyprawami. Podałam je z sosem z pieczarek, i było naprawdę smacznie. 



Składniki:

400 g mięsa mielonego (użyłam mielonego z karkówki wieprzowej)

500 g ziemniaków

1 średniej wielkości cebula

1 duże jajko

do smaku: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, majeranek

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie: 

Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, wstępnie przyprawiam i dokładnie wyrabiam, najlepiej dłonią, na jednolitą masę.

Ziemniaki ścieram na tarce z najdrobniejszymi oczkami (nie odciskam ich z wody), dodaję do mięsa, dodaję też od razu drobniutko posiekaną cebulę.

Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam masę ostatecznie do smaku, powinna być wyrazista.

Rozgrzewam olej na patelni (musi go być dość sporo).

Z masy nabieram po łyżce, formuję ją najpierw w kulkę, po czym kładę na patelni i rozpłaszczam łyżką, tworząc placki.

Smażę ok. 4-5 minut, przewracając dwukrotnie.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger