Rolady z karkówki z papryką
Składniki (5 sztuk)
5 plastrów karkówki wieprzowej, grubości ok. 1 cm
1 średniej wielkości cebula
pół żółtej papryki
100 g wędzonego boczku w plastrach
sól i pieprz do przyprawienia mięsa
1 łyżka musztardy sarepskiej
słodka mielona papryka
Dodatkowo:
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
ewentualnie trochę wody do podlewania w czasie duszenia
do przyprawienia sosu:
słodka mielona papryka
szczypta wędzonej słodkiej papryki
sól, pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Plastry boczku kroję na ok. półcentymetrowe paski, obraną cebulę kroję na cienkie piórka, a paprykę w paseczki.
Wszystko dzielę na 5 części.
Plastry karkówki rozbijam dość cienko, po czym oprószam solą, pieprzem i słodką papryką, a potem smaruję z jednej strony musztardą.
Obraną cebulę kroję na cienkie piórka, a paprykę w paseczki.
Na każdym rozbitym plastrze układam po porcji cebuli, boczku i papryki.
Zwijam rolady, zabezpieczam je nitką lub spinam wykałaczką.
Rozgrzewam olej na patelni, smażę rolady tak, by się ładnie podrumieniły z każdej strony.
W międzyczasie kroję w kostkę pozostałe dwie cebule, siekam też czosnek.
Gdy rolady są zrumienione, dorzucam na patelnię cebulę z czosnkiem, zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę razem, lekko mieszając od czasu do czasu.
Z cebuli w trakcie powolnego duszenia powinien powstać sos.
Ten proces zajmie ok. 40 minut.
Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną wędzonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz