Szukaj na blogu

Rolady z karkówki z papryką

Dziś mam wolny dzień, więcej czasu, i wielką ochotę na domowy, pyszny obiadek, więc padło na rolady z karkówki. Są soczyste, delikatne i smakowite. 




Składniki (5 sztuk)

5 plastrów karkówki wieprzowej, grubości ok. 1 cm

1 średniej wielkości cebula

pół żółtej papryki

100 g wędzonego boczku w plastrach

sól i pieprz do przyprawienia mięsa

1 łyżka musztardy sarepskiej

słodka mielona papryka

Dodatkowo:

2 średniej wielkości cebule

2 ząbki czosnku

ewentualnie trochę wody do podlewania w czasie duszenia

do przyprawienia sosu:

słodka mielona papryka

szczypta wędzonej słodkiej papryki 

sól, pieprz

3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Plastry boczku kroję na ok. półcentymetrowe paski, obraną cebulę kroję na cienkie piórka, a paprykę w paseczki.

Wszystko dzielę na 5 części.

Plastry karkówki rozbijam dość cienko, po czym oprószam solą, pieprzem i słodką papryką, a potem smaruję z jednej strony musztardą.

Obraną cebulę kroję na cienkie piórka, a paprykę w paseczki.

Na każdym rozbitym plastrze układam po porcji cebuli, boczku i papryki. 

Zwijam rolady, zabezpieczam je nitką lub spinam wykałaczką.

Rozgrzewam olej na patelni, smażę rolady tak, by się ładnie podrumieniły z każdej strony.

W międzyczasie kroję w kostkę pozostałe dwie cebule, siekam też czosnek.

Gdy rolady są zrumienione, dorzucam na patelnię cebulę z czosnkiem, zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę razem, lekko mieszając od czasu do czasu.

Z cebuli w trakcie powolnego duszenia powinien powstać sos.

Ten proces zajmie ok. 40 minut.

Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną wędzonej.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger