Gulasz z indyka z suszonymi grzybami
Gulasz wprost idealny do kasz. Mocno grzybowy, z pysznym, delikatnym mięsem.
Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyczego
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
1 cebula
1 niewielka marchewka
15 ususzonych kapeluszy grzybów leśnych
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
kilka ziaren ziela angielskiego
posiekana natka pietruszki (ilość wg gustu)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na spore kawałki (3-4 cm), oprószam solą i pieprzem (lub solą ziołową), po czym przekładam do miski i posypuję mąką. Mieszam dłonią, by wszystkie kawałki otoczyła mąka.
Wlewam wodę do garnka, dodaję pokrojoną w kawałki marchewkę oraz suszone grzyby, a także ziele angielskie. Zagotowuję pod pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję dalej.
Rozgrzewam olej na dużej patelni i mieszając obsmażam mięso - pamiętaj, że im będzie bardziej rumiane, tym będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty smak i kolor sosu. Jeśli masz małą patelnię, usmaż mięso w 2 albo 3 porcjach.
Z gotującego się wywaru wyjmuję grzyby, odkładam je na bok do przestygnięcia. Do wywaru przekładam podsmażone mięso (na patelni staram się pozostawić tłuszcz po smażeniu; pozostanie też na niej brązowa, przysmażona warstwa - to prawdziwa esencja, która nada potrawie wspaniały smak). Na patelnię wrzucam drobno pokrojoną cebulę i pod przykryciem, na niewielkim ogniu, podsmażam ją do zeszklenia.
Przestudzone grzyby kroję w kostkę, wrzucam do sosu. Dodaję podsmażoną cebulę (drewnianą łopatką staram się zeskrobać również to co jest na dnie patelni; jeśli się to nie uda, wlewam na patelnię kilka łyżek sosu z garnka, by poszło łatwiej).
Całość wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec zagęszczam łyżką mąki ziemniaczanej (wymieszanej wcześniej w kilkoma łyżkami przestudzonego sosu) i ostatecznie doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyczego
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
1 cebula
1 niewielka marchewka
15 ususzonych kapeluszy grzybów leśnych
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
kilka ziaren ziela angielskiego
posiekana natka pietruszki (ilość wg gustu)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na spore kawałki (3-4 cm), oprószam solą i pieprzem (lub solą ziołową), po czym przekładam do miski i posypuję mąką. Mieszam dłonią, by wszystkie kawałki otoczyła mąka.
Wlewam wodę do garnka, dodaję pokrojoną w kawałki marchewkę oraz suszone grzyby, a także ziele angielskie. Zagotowuję pod pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję dalej.
Rozgrzewam olej na dużej patelni i mieszając obsmażam mięso - pamiętaj, że im będzie bardziej rumiane, tym będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty smak i kolor sosu. Jeśli masz małą patelnię, usmaż mięso w 2 albo 3 porcjach.
Z gotującego się wywaru wyjmuję grzyby, odkładam je na bok do przestygnięcia. Do wywaru przekładam podsmażone mięso (na patelni staram się pozostawić tłuszcz po smażeniu; pozostanie też na niej brązowa, przysmażona warstwa - to prawdziwa esencja, która nada potrawie wspaniały smak). Na patelnię wrzucam drobno pokrojoną cebulę i pod przykryciem, na niewielkim ogniu, podsmażam ją do zeszklenia.
Przestudzone grzyby kroję w kostkę, wrzucam do sosu. Dodaję podsmażoną cebulę (drewnianą łopatką staram się zeskrobać również to co jest na dnie patelni; jeśli się to nie uda, wlewam na patelnię kilka łyżek sosu z garnka, by poszło łatwiej).
Całość wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec zagęszczam łyżką mąki ziemniaczanej (wymieszanej wcześniej w kilkoma łyżkami przestudzonego sosu) i ostatecznie doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz