Placek jajeczny z warzywami i kiełbasą
Dzisiejszy obiad, choć niedzielny, zrobiłam trochę leniwie, przy okazji wykorzystując resztki z lodówki. Żeberka zostały z wczoraj; miałam 2 ugotowane ziemniaki - tych by było za mało, więc dodając to i owo przygotowałam coś w rodzaju frittaty. Smakowała pysznie.
Idealna do tego rodzaju dań jest niewielka patelnia White Stone firmy Zwieger. Wypróbowałam ją już wielokrotnie, i wiem że nic nie przywiera, świetnie trzyma temperaturę i bardzo dobrze się z niej korzysta. Jeśli szukasz zgrabnej, niewielkiej patelni, tę Ci z odpowiedzialnością polecam.
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki
1 średnia cebula
kawałek cienkiej kiełbasy
3-4 pomidorki koktajlowe
1-2 łyżki startego żółtego sera
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
niewielki kawałek czerwonej papryki
3 łyżki oleju do smażenia
3 jajka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane, ugotowane ziemniaki kroję w kostkę, podobnie cebulę. Kiełbasę kroję w plasterki, paprykę na małe kawałki, a pomidorki koktajlowe wzdłuż na pół. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam nań cebulę, oprószam ją solą i krótko podsmażam do zeszklenia. Dodaję po kolei, każdorazowo podsmażając po 2-3 minuty: kiełbasę, ziemniaki, paprykę, pomidory. Następnie wszystko posypuję startym serem i posiekaną natką pietruszki, i wbijam na górę jajka. Lekko wszystko mieszam, oprószam solą i pieprzem, przykrywam patelnię i smażę na niewielkim ogniu do ścięcia jajek.
Idealna do tego rodzaju dań jest niewielka patelnia White Stone firmy Zwieger. Wypróbowałam ją już wielokrotnie, i wiem że nic nie przywiera, świetnie trzyma temperaturę i bardzo dobrze się z niej korzysta. Jeśli szukasz zgrabnej, niewielkiej patelni, tę Ci z odpowiedzialnością polecam.
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki
1 średnia cebula
kawałek cienkiej kiełbasy
3-4 pomidorki koktajlowe
1-2 łyżki startego żółtego sera
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
niewielki kawałek czerwonej papryki
3 łyżki oleju do smażenia
3 jajka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane, ugotowane ziemniaki kroję w kostkę, podobnie cebulę. Kiełbasę kroję w plasterki, paprykę na małe kawałki, a pomidorki koktajlowe wzdłuż na pół. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam nań cebulę, oprószam ją solą i krótko podsmażam do zeszklenia. Dodaję po kolei, każdorazowo podsmażając po 2-3 minuty: kiełbasę, ziemniaki, paprykę, pomidory. Następnie wszystko posypuję startym serem i posiekaną natką pietruszki, i wbijam na górę jajka. Lekko wszystko mieszam, oprószam solą i pieprzem, przykrywam patelnię i smażę na niewielkim ogniu do ścięcia jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz