Ziemniaki smażone z pomidorem
19 sierpnia
0
dodatki do obiadu
,
łatwe i domowe
,
tanio !
,
Warzywa
,
współpraca: Zwieger
,
ziemniaki
Od kilku dni marzył mi się taki ziemniaczany obiad! Siła tego dania tkwi w prostocie; 3 głownie składniki, proste przyprawy, a efekt rewelacyjny!
Jak często ostatnio, obiad przygotowałam na doskonałej patelni firmy Zwieger z serii Obsidian. Uwielbiam ją, bo nic nie przypala, cudownie się na niej smaży, no i ta czerwona rączka! Jeśli szukasz uniwersalnej, niezawodnej patelni to zastanów się nad tą propozycją. Ja z serca ją polecam!
Składniki (porcja dla 1-2 osób)
5 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 spory pomidor
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól ziołowa lub sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na 6-8 części (w formie łódeczek; najprościej przekroić ziemniaka na pół, a później każdą połówkę podzielić na kolejne 2-3 części). Tak przygotowane ziemniaki lekko oprószam solą ziołową (lub solą i pieprzem). Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki, dodaję też masło. Przykrywam patelnię i na średnim ogniu, mieszając kilkukrotnie, smażę ziemniaki przez 5-6 minut, do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie kroję w piórka cebulę i gdy ziemniaki są lekko podsmażone, dorzucam ją na patelnię. Podsmażam (również pod przykryciem) kolejne 5-6 minut. Przygotowuję pomidora: dzielę go na ósemki i pozbywam się nasion z wodnistą częścią (można go też wcześniej obrać, o ile przeszkadza Ci skórka). Pomidora kroję na małe kawałki i dokładam na patelnię do podsmażonych ziemniaków i cebuli. Całość ponownie lekko oprószam solą ziołową (solą), przykrywam i smażę ok. 15 minut, mieszając. Gdy ziemniaki są miękkie, a pomidory się wysmażą (czyli gdy nie będzie żadnego płynu na patelni), posypuję danie posiekanymi: czosnkiem i listkami bazylii. Smażę przez minutę i od razu podaję.
Jak często ostatnio, obiad przygotowałam na doskonałej patelni firmy Zwieger z serii Obsidian. Uwielbiam ją, bo nic nie przypala, cudownie się na niej smaży, no i ta czerwona rączka! Jeśli szukasz uniwersalnej, niezawodnej patelni to zastanów się nad tą propozycją. Ja z serca ją polecam!
5 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 spory pomidor
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól ziołowa lub sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na 6-8 części (w formie łódeczek; najprościej przekroić ziemniaka na pół, a później każdą połówkę podzielić na kolejne 2-3 części). Tak przygotowane ziemniaki lekko oprószam solą ziołową (lub solą i pieprzem). Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki, dodaję też masło. Przykrywam patelnię i na średnim ogniu, mieszając kilkukrotnie, smażę ziemniaki przez 5-6 minut, do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie kroję w piórka cebulę i gdy ziemniaki są lekko podsmażone, dorzucam ją na patelnię. Podsmażam (również pod przykryciem) kolejne 5-6 minut. Przygotowuję pomidora: dzielę go na ósemki i pozbywam się nasion z wodnistą częścią (można go też wcześniej obrać, o ile przeszkadza Ci skórka). Pomidora kroję na małe kawałki i dokładam na patelnię do podsmażonych ziemniaków i cebuli. Całość ponownie lekko oprószam solą ziołową (solą), przykrywam i smażę ok. 15 minut, mieszając. Gdy ziemniaki są miękkie, a pomidory się wysmażą (czyli gdy nie będzie żadnego płynu na patelni), posypuję danie posiekanymi: czosnkiem i listkami bazylii. Smażę przez minutę i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz