Szukaj na blogu

Letnie danie - leczo

Bez niego lato nie smakuje tak, jak powinno :) Pamiętam je (leczo) od podstawówki - wtedy w wakacje robiło się je w moim rodzinnym domu pewnie co kilka dni.  Nic dziwnego, bo to wspaniała, bardzo bogata w smaku potrawa, na dodatek tania - zwłaszcza, kiedy warzywa rosną w ogródku :)
W mojej wersji już od wielu, wielu lat obok papryki w tym daniu są jeszcze pieczarki i cukinia. A jak jest u Ciebie? 



Składniki:
1 duża czerwona papryka
1 duża zielone papryka
niewielki kawałek papryczki chili
1 duża cebula
1 mała zielona cukinia
1 mała żółta cukinia
15 małych pieczarek
2,3 ząbki czosnku
1 duży, miąższysty pomidor (lub w zamian 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego)
1 łyżka posiekanych liści bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
Opcjonalnie:
150-200 g. dobrej jakości cienkiej kiełbasy (można pozostać przy wersji bezmięsnej, również jest pyszna!)
Dodatkowo:
6 łyżek oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warto zacząć od pokrojenia wszystkich składników:
- cebulę kroję w piórka
- słodkie papryki, po wycięciu gniazd nasiennych, w paseczki lub niewielkie kawałki; papryczkę chili drobniutko
- obie cukinie wzdłuż na pół, a później na plasterki
- pieczarki na pół, niech zostaną w kawałkach
- pomidora w dużą kostkę
- czosnek drobniutko
- kiełbasę wzdłuż na pół, i tak jak cukinie, na plasterki
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam na nią cebulę i podsmażam do zeszklenia. Następnie dorzucam kiełbasę, podsmażam przez 2,3 minuty, mieszając. Kolejne są pieczarki - wrzucam na patelnię, oprószam solą, i smażę wszystko na sporym ogniu przez 3,4 minuty. Dalej: pokrojone cukinie - również smażę kilka minut. Dodaję papryki, mieszam, podsmażam kilka minut. Dorzucam pokrojonego pomidora/koncentrat, mieszam, wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę 15-20 minut. Na końcu dodaję posiekany czosnek, oraz zioła, ostatecznie doprawiam do smaku.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger