Szukaj na blogu

Marynowane ziemniaki (do sałatek)

Genialna rzecz do sałatek! Gotowane, zamarynowane w pikantnej zalewie kostki ziemniaczane wykorzystasz oczywiście do sałatki ziemniaczanej, ale będą też wspaniale smakować jako pikantny dodatek do mięsa.


Składniki:
3-4 ziemniaki średniej wielkości, ugotowane w całości w osolonej wodzie (w łupinach; warto kupić odmiany dobre do sałatki, poczytaj TUTAJ)
Marynata:
1 szklanka wody
1/3 szklanki octu (użyłam ryżowego 3%)
3 łyżki oleju
3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
1 mała czerwona papryczka chili
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (u mnie kokosowy)
mała gałązka świeżego rozmarynu
2-3 ząbki czosnku
1 szalotka
Przygotowanie:
Zagotowuję pod przykryciem wodę z solą, cukrem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, papryczką chili i olejem. Gotuję 5 minut, zdejmuję z palnika, dodaję ocet.
W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w kostkę ok. 1-2 cm. Obieram szalotkę i kroję ją w cienkie plasterki.
Na dno słoika wykładam szalotkę i dwa przekrojone w poprzek ząbki czosnku, a także kawałek rozmarynu. Wsypuję pokrojone ziemniaki, zalewam gorącą marynatą - cała zawartość wraz z papryczką chili powinna znaleźć się w słoiku. Marynata powinna przykrywać ziemniaki. Zakręcam szczelnie słoik, odstawiam do wystudzenia, a potem na minimum noc - do lodówki.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger