Szukaj na blogu

Żeberka w sosie własnym

Wspaniałe, miękkie mięso, pachnące ziołami, które dusiły się niespiesznie razem z nim (związane w kumat - to słowo używane przez moją Mamę, a wcześniej Babcię; kumat czyli czyli pęk zieleniny która nadaje sosom i zupom smaku i aromatu). Sos jest lekko zawiesisty, ale nie jest zbyt gęsty.




Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych 
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
do związania: 
1 liść pora
1 gałązka selera
1 gałązka lubczyku
1 niewielka gałązka rozmarynu
1 niewielka gałązka tymianku
kawałek marchewki
kawałek pietruszki (korzenia)
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 
ok. 2 szklanek wody
kilka łyżek oleju (3-4)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Żeberka dzielę na porcje (u mnie po 2 kostki w jednej porcji), oprószam je solą, pieprzem i mąką.
Związuję zioła i warzywa w kumat, wkładam do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi zalewam wodą i zagotowuję. Pokrojone i przyprawione żeberka podsmażam na rumiano na oleju (od tego, w jakim stopniu będą rumiane, zależy ostateczny kolor sosu), po czym wrzucam do gotującego się wywaru. Na tłuszcz pozostał po smażeniu mięsa wrzucam drobno pokrojone cebulę i czosnek, smażę chwilę do lekkiego zezłocenia. Podsmażone przekładam do garnka z duszącym się mięsem. Wstępnie doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Duszę na niewielkim ogniu, od przykryciem, aż mięso będzie łatwo schodziło z kości. Na koniec doprawiam sos
ostatecznie do smaku.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger