Jarzynka do obiadu: marchewka duszona ze świeżym ogórkiem
Duszone warzywa są wspaniałym obiadowym dodatkiem. Nie wiem, czy próbowałaś/próbowałeś kiedyś smażyć albo dusić ogórki - ja już kilkukrotnie sprawdziłam, że przygotowane na gorąco są bardzo smaczne. Połączenie ogórków i marchewki, z dodatkiem czosnku, cebuli i natki pietruszki jest naprawdę pyszne.
Składniki:
6-8 młodych, niewielkich marchewek
3 ogórki gruntowe (średniej wielkości)
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Obieram marchewki, dokładnie myję ogórki, po czym kroję je w plasterki ok. 3 mm grubości (jeśli ogórki są szersze, wcześniej przekrajam je wzdłuż). Obraną cebulę kroję w niewielką kostkę. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam do zeszklenia i lekkiego zezłocenia cebulę. Dodaje posiekany w cienkie plasterki ząbek czosnku, podsmażam mieszając przez minutę. Następnie do cebuli z czosnkiem dokładam pokrojoną w plasterki marchewkę oraz łyżeczkę masła. Lekko wszystko oprószam solą, mieszam, przykrywam patelnię i podsmażam na niewielkim ogniu ok. 10 minut - w międzyczasie mieszam. Na końcu dorzucam pokrojone ogórki, i dalej pod przykryciem duszę przez 15-20 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz