Szukaj na blogu

Indyk w sosie warzywnym

W sosie trochę jak bolognese tylko w wersji ekspresowej. I powiem Ci, że wyszło z tego niezwykle smaczne, lekkie danie!




Składniki:
ok. 600 g. fileta z piersi indyczej
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości marchew
kawałek selera
3 dojrzałe, miąższyste pomidory
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
szczypta oregano
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam z obu stron solą i pieprzem, po czym obsmażam z obu stron na lekko rumiany kolor. W międzyczasie kroję w kostkę obraną cebulę i gdy mięso się podsmaży, dorzucam ją na patelnię. Wszystko lekko mieszam, przykrywam patelnię i na średnim ogniu podsmażam kilka minut, by cebula się zeszkliła. Obieram marchew i kawałek selera (wielkości małej mandarynki, na zdjęciu jest większy kawałek)) i ścieram warzywa na tarce z grubymi oczkami - dorzucam na patelnię, mieszam, ponownie podsmażam kilka minut. Obieram pomidory i kroję je w kawałki, również dokładam na patelnię. Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczyptę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam, przykrywam patelnię. Duszę na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiam ostatecznie do smaku. 












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger