Plastry schabu duszone w sosie z żółtej cukinii i pomidorów
Plastry mięsa udusiłam ze sporą ilości cebuli, soczystym pomidorem i pyszną cukinią. To lekkie i bardzo smaczne danie obiadowe.
Do przygotowania duszonego schabu z przyjemnością użyłam patelni firmy Zwieger.
Składniki:
5-6 plastrów schabu wieprzowego, grubości niespełna 1 cm
1 duża cebula
1 duży lub 2 mniejsze miąższyste pomidory
1 mała żółta cukinia
1-2 cm drobno posiekanej papryczki chili
1 duży ząbek czosnku
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, podsmażam do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Zsuwam ją na bok patelni. Plastry mięsa oprószam z obu stron solą i pieprzem, po czym krótko podsmażam na rozgrzanym oleju (nie muszą się nawet rumienić). Zmniejszam ogień do minimum, przykrywa,m patelnię i duszę mięso ok. 20 minut. Następnie dokładam pokrojoną najpierw w plasterki, a potem na półplasterki cukinię oraz posiekaną papryczkę chili. Dalej pod pokrywką duszę 10-15 minut. Na końcu dorzucam pokrojonego w kostkę pomidora i posiekane: czosnek oraz natkę pietruszki. Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką 10 minut. Pomidor powinien się rozpaść tworząc sos. Doprawiam na koniec do smaku. Podaję np. z makaronem.
Do przygotowania duszonego schabu z przyjemnością użyłam patelni firmy Zwieger.
Składniki:
5-6 plastrów schabu wieprzowego, grubości niespełna 1 cm
1 duża cebula
1 duży lub 2 mniejsze miąższyste pomidory
1 mała żółta cukinia
1-2 cm drobno posiekanej papryczki chili
1 duży ząbek czosnku
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, podsmażam do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Zsuwam ją na bok patelni. Plastry mięsa oprószam z obu stron solą i pieprzem, po czym krótko podsmażam na rozgrzanym oleju (nie muszą się nawet rumienić). Zmniejszam ogień do minimum, przykrywa,m patelnię i duszę mięso ok. 20 minut. Następnie dokładam pokrojoną najpierw w plasterki, a potem na półplasterki cukinię oraz posiekaną papryczkę chili. Dalej pod pokrywką duszę 10-15 minut. Na końcu dorzucam pokrojonego w kostkę pomidora i posiekane: czosnek oraz natkę pietruszki. Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką 10 minut. Pomidor powinien się rozpaść tworząc sos. Doprawiam na koniec do smaku. Podaję np. z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz