Kluski z ziemniaków i cukinii
Mam od czasu do czasu taką kluskową zachciewajkę - nie robię ich często, bo zazwyczaj stawiam na szybkie obiady. A takie kluseczki to jednak pyszna rzecz! Dzisiejsze połączenie ziemniaków z cukinią dało przepyszne, delikatne w smaku, mięciusie kluseczki, które rewelacyjnie smakują z masełkiem podsmażonym z odrobinką czosnku.
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 młoda cukinia ok. 0,5 kg wagi (po odciśnięciu ok. 300 g)
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
3 pełne łyżki mąki pszennej (chociaż ciasto będzie wydawało się za rzadkie, nie polecam dodawać więcej, bo kluski będą zbyt twarde)
Do okrasy:
1 łyżka masła
1 mały ząbek czosnku
kawałek drobno posiekanej cebuli
1-2 łyżki mąki pszennej potrzebne do formowania klusek
Przygotowanie:
Przestudzone ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Cukinię dokładnie myję, po czym ścieram - również na tarce z grubymi oczkami - do oddzielnej miski. Oprószam ją szczyptą soli i przez 1-2 minutę wygniatam dłonią, po czym bardzo dokładnie odciskam z soku. Odciśniętą przekładam do startych ziemniaków. Dodaję jajko, dokładnie mieszam. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam tylko do połączenia się składników - długie mieszanie spowoduje, że ciasto będzie coraz rzadsze.
W międzyczasie zagotowuję ok. 2 litry wody z łyżeczką soli. Z ciasta łyżką odrywam porcje wielkości orzecha włoskiego, każdą porcję zsuwam do miseczki z mąką, i dopiero wtedy delikatnie formuję kulki. Tak przygotowane kluski wrzucam do wrzątku, delikatnie mieszam, i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuję 2-3 minuty. Podaję z rozpuszczonym masłem (gdy rozpuści się na patelni, podsmażam przez kilka minut drobno posiekaną cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaję posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przez 30 sekund podsmażam razem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz