Kalafior smażony w jajku
To bardzo łatwe danie na letni obiad. Również bardzo szybkie, zwłaszcza gdy ugotuje się wcześniej kalafior. Masę jajeczną możesz przyprawić na wiele sposobów, my zjedliśmy dziś lekko pikantną wersję.
Mój obiad przygotowałam na bardzo dobrej patelni z serii Obsidian firmy Zwieger (nic nie przystaje, nic się nie przypala, idealnie się smaży).
Składniki:
1 średnia główka kalafiora (ugotowanego do miękkości w osolonej wodzie)
3 jajka
1/3 łyżeczki pikantnej papryki w proszku
1/3 łyżeczki mieszanki curry
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżka mąki pszennej
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie odcedzony i przestudzony kalafior dzielę na różyczki (większe można dodatkowo przeciąć na pół).
W miseczce roztrzepuję jajka z przyprawami, pietruszką i mąką. Rozgrzewam olej na patelni. Każdą różyczkę kalafiora wrzucam do masy jajecznej i za pomocą dwóch widelców obracam, by cała się pokryła jajkiem. Tak przygotowane wykładam gęsto na patelnię. Podsmażam kilka minut z jednej strony, do momentu gdy jajko się zarumieni, po czym obracam na drugą stronę. Gdy wszystkie różyczki są z przewrócone, wlewam też na patelnię pozostałą masę. Smażę jeszcze kilka minut.
Mój obiad przygotowałam na bardzo dobrej patelni z serii Obsidian firmy Zwieger (nic nie przystaje, nic się nie przypala, idealnie się smaży).
Składniki:
1 średnia główka kalafiora (ugotowanego do miękkości w osolonej wodzie)
3 jajka
1/3 łyżeczki pikantnej papryki w proszku
1/3 łyżeczki mieszanki curry
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżka mąki pszennej
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie odcedzony i przestudzony kalafior dzielę na różyczki (większe można dodatkowo przeciąć na pół).
W miseczce roztrzepuję jajka z przyprawami, pietruszką i mąką. Rozgrzewam olej na patelni. Każdą różyczkę kalafiora wrzucam do masy jajecznej i za pomocą dwóch widelców obracam, by cała się pokryła jajkiem. Tak przygotowane wykładam gęsto na patelnię. Podsmażam kilka minut z jednej strony, do momentu gdy jajko się zarumieni, po czym obracam na drugą stronę. Gdy wszystkie różyczki są z przewrócone, wlewam też na patelnię pozostałą masę. Smażę jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz