Najlepszy sos pomidorowy ze świeżymi ziołami
Nie kupuję sosu pomidorowego, zawsze robię go sama. Wystarczy pół godziny, by był gotowy, a jego smak i zapach jest niezrównany! Jeśli nie próbowałaś/próbowałeś jeszcze przygotować samodzielnie takiego sosu, bardzo zachęcam - to łatwe, a efekt Cię zachwyci. Rewelacyjnie smakuje z makaronem, można go też wykorzystać jako sos do pulpetów. Możesz przygotować też od razu większą porcję, i zamknąć go w słoikach.
Składniki:
1 średniej wielkości cebula
2,3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
po łyżce posiekanych świeżych ziół: bazylii, lubczyku i natki pietruszki (siekam też cienkie łodyżki, dodają mnóstwo smaku)
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka balsamico
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Oprószam ją solą i smażę, mieszając, przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez minutę. Na cebulę z czosnkiem wykładam pomidory z puszki, mieszam, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 5 minut. Dodaję posiekane zioła, oliwę, balsamico i papryczkę chili (drobno posiekaną). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Składniki:
1 średniej wielkości cebula
2,3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
po łyżce posiekanych świeżych ziół: bazylii, lubczyku i natki pietruszki (siekam też cienkie łodyżki, dodają mnóstwo smaku)
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka balsamico
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Oprószam ją solą i smażę, mieszając, przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez minutę. Na cebulę z czosnkiem wykładam pomidory z puszki, mieszam, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 5 minut. Dodaję posiekane zioła, oliwę, balsamico i papryczkę chili (drobno posiekaną). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz