Szukaj na blogu

Pokrzywa zasmażana z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Wybierasz się dziś lub jutro na spacer? Jeśli masz taką możliwość, narwij młodej pokrzywy * (tylko zwróć uwagę, by zrywać ją  w miejscach oddalonych od dróg i domostw). To wspaniałe, zupełnie darmowe źródło witamin, i pysznych posiłków. Ja przygotowałam dziś z niej dodatek do ryby, i smakowała rewelacyjnie.

* najlepszy okres do zbierania liści pokrzywy jest właśnie wiosną



Składniki:
200 g. liści młodej pokrzywy (waga bez grubszych łodyg)
1 spora cebula
2,3 ząbki czosnku
5 pomidorów w oleju
2 łyżki oleju (może być ten z suszonych pomidorów)
1 łyżka masła
ok. 1/3 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Liście pokrzywy (wcześniej dwukrotnie przepłukane i przebrane) siekam dość drobno. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i smażę przez kilka minut, do lekkiego zezłocenia, a następnie dokładam na patelnię posiekaną pokrzywę. Dodaję masło, odrobinę wszystko solę. Przykrywam patelnię i smażę przez 3-4 minuty, by pokrzywa straciła surowość. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane pomidory, dolewam mleko. Pod przykryciem duszę jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger