Szukaj na blogu

Gołąbki z farszem z ziemniaków i pieczarek (pieczone)

Po ostatnich gołąbkach (tradycyjnych, z mięsem i ryżem) zostało mi kilka kapuścianych liści - zamroziłam je i przydały się dziś na bardzo ciekawe i pyszne gołąbki z ziemniakami, pieczarkami i serem. Są nietypowe, bardzo miękkie i kremowe. Uwielbiam takie dania! Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. 




Składniki:
5 wcześniej obgotowanych liści białej kapusty (gdy robię gołąbki, często mrożę kilka liści "na później")
ok. 0,5 kg ziemniaków
1 lub 2 cebule
12-15 średniej wielkości pieczarek
3 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki (może być z łodyżkami)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
ok. 50 g. żółtego sera, użyłam sera typu cheddar
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
odrobina wody do podania
Przygotowanie:
Obieram i gotuję ziemniaki; ugotowane i odcedzone od razu duszę widelcem lub przeciskam przez praskę, dodaję masło i mieszam. Obraną cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na oleju, a następnie do cebuli dodaję pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Całość oprószam solą i pieprzem, i pod przykryciem podsmażam przez 5 minut. Podsmażone - przekładam do ziemniaków razem z posiekaną natką pietruszki. Dodaję też starty na grubej tarce ser. Dokładnie mieszam i doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.
Na każdy liść wykładam po porcji masy, zwijam gołąbki.
Formę do pieczenia smaruję masłem, na dno wlewam odrobinę wody (kilka łyżek). Układam gołąbki, oprószam je solą i pieprzem. Szczelnie przykrywam formę i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 80 minut. 





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger